BiH
3

Crnadak zahvalio Italiji za snažnu podršku novoj strukturi bh. vlasti

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Republike Italije Paolom Gentilonijem održanog danas u Sarajevu, da je Italija jedan od osnivača i istinskih stubova Evropske unije (EU) te da je zadovoljan što su odnosi između Italije i BiH izrazito prijateljski.

Napomenuo je da će večeras u Sarajevu biti održan koncert milanske operske kuće "La Scala" te da je današnji dan zapravo neformalni početak proslavljanja 20. godina mira u BiH "s našim italijanskim prijateljima."

"Ovim ćemo putem širom BiH, ali i Evrope, poslati poruke mira i budućnosti", kazao je Crnadak na press-konferenciji i zahvalio Gentiloniju za ovaj koncert.

Također je zahvalio Italiji za snažnu podršku novoj strukturi bh. vlasti u opredjeljenju da 20 godina nakon rata u BiH pomognu njenim građanima da ugledaju "svjetlo na kraju tunela i da BiH nepovratno okrenu ka Evropi i budućnosti".

U tom je kontekstu dogovoreno da BiH i Italija nastave jačati ekonomsku saradnju, iako je ta saradnja, podsjetio je Crnadak, već stabilizirana posljednjih nekoliko godina te da u BiH već posluje oko 50 italijanskih firmi.

Osim saradnje u oblasti ekonomije, tokom sastanka razgovarano je i o brojnim pitanjima iz oblasti sigurnosti, borbe protiv terorizma, borbe protiv korupcije te dogovoreno da se saradnja i u ovim oblastima nastavi i ojača.

Crnadak je zahvalio Italiji i na brzoj i snažnoj reakciji na poplave koje su zadesile BiH prošle godine, istakavši da ta pomoć nije bila imaginarna, već stvarna te posebno zahvalio u ime Zvornika, Sanskog Mosta, Maglaja i Orašja, gdje je otišla najveća pomoć poljoprivrednim proizvođačima i malim i srednjim preduzećima.

On se osvrnuo i na jučerašnji napad na premijera Republike Srbije Aleksandara Vučića u Potočarima i oštro ga osudio, istakavši kako se to nikako nije smjelo desiti, jer to premijer Srbije, kako je rekao, imajući u vidu njegove dobre namjere, nije zaslužio.

"Za mene je posebno važno što su ovaj napad osudili članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, majke Srebrenice, načelnik Općine Srebrenice i mnogi drugi", kazao je, dodavši da je uvjeren da jučerašnji događaj neće biti prepreka za daljnji razvoj dobrih odnosa BiH i Srbije.

Ministar vanjskih poslova Republike Paolo Gentiloni istakao je da je Italija među zemljama koje se snažno bore da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji realizira.

U vezi s jučerašnjim obilježavanjem 20. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da je BiH, nakon 20 godina nakon rata, ostalo još samo da jača odnose sa EU. Kako je rekao, za Italiju je važno da BiH krene s reformama na njenom putu ka EU, uprkos određenim preprekama, jer, istakao je, reforme su ključne za daljnji napredak.

Naveo je podatke po kojima obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Italije iznosi oko jednu milijardu i 300 miliona eura, što Italiju čini drugim trgovinskim partnerom BiH i kazao da tu ipak ima dosta mjesta za unapređenje trgovinske razmjene te da će se truditi da se to i ostvari.

U pogledu saradnje u oblasti kulture, podsjetio je na Tršćanski i Sarajevski koncert koji blisko sarađuju te budući Muzej Ars Evi, koji Italija snažno podržava. Također je istakao značaj koncerta filharmonije La Scala kojem će prisustvovati mnogi politički ali i religijski predstavnici i naglasio da će ovaj događaj poslati poruku mira i pomirenja.

Komentirajući jučerašnji napad na Vučića, kazao je da taj napad ipak ne može da poništi ono zbog čega je Vučić došao u Srebrenicu. Taj je napad, naveo je riječi majki Srebrenice, velika uvreda za cijeli događaj i za one koji su tu sahranjeni, ali ipak, istakao je, veliku utjehu pruža to što je reakcija Srbije na taj nemili događaj "ostavila vrata široko otvorenim."