BiH
0

Crnadak učestvovao na konferenciji o regionalnoj saradnji i procesu proširenja

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas u Briselu na Konferenciji na visokom nivou o regionalnoj saradnji i proširenju na zapadnom Balkanu, koja je održana u okviru Dana regionalne saradnje, događaja iniciranog od Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), predstavništva njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg u EU i Evropskog fonda za Balkan, sa ciljem promocije regionalne saradnje i evropskih integracija zemalja regiona.

Na konferenciji su učestvovali ministri vanjskih poslova zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju, uključujući evropskog komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, generalnog sekretara RCC-a Gorana Svilanovića, kao i generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Christiana Danielssona, te članovi Evropskog parlamenta.

Glavne teme konferencije bile su regionalni ekonomski razvoj i infrastrukturni projekti, te sigurnost i globalna borba protiv terorizma.

Ministar Crnadak je na poziv organizatora konferencije učestvovao u panel diskusiji o temi proširenja Evropske unije i infrastrukturnog povezivanja, a u vezi sa tzv. Berlinskim procesom i Bečkom konferencijom koja će biti održana u augustu i na kojoj će biti službeno predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje prevoza ljudi i roba.

U okviru predmetne diskusije, a na samom početku obraćanja, ministar Crnadak je naglasio da je Dan regionale saradnje važna konferencija za BiH, jer su dobrosusjedski i regionalni odnosi jedan od prioriteta Ministarstva. Naglašena je i namjera za još snažnijim povezivanjem unutar regiona, budući da je to važan faktor kako za proces proširenja i nastavak političke stabilizacije, tako i za daljnji ekonomski razvoj.

Ministar Crnadak je upoznao učesnike Konferencije i o najnovijim političkim dešavanjima u BiH, te još jednom podvukao ogroman značaj novog evropskog pristupa, kao i spremnost novih vlasti na reforme.

Govoreći o podršci iz EU, ministar Crnadak je još jednom zahvalio svima koji su doprinijeli da britansko-njemačka inicijativa preraste u zvaničan stav Evropske unije, posebno naglašavajući činjenicu da je novi pristup snažna podrška Bosni i Hercegovini, ali da uvažava i entitete i njihove nadležnosti.

Govoreći u panelu o infrastrukturnom povezivanju regiona, ministar Crnadak je naglasio da je važno da podrška EU bude i politička i finansijska, te da su projekti usaglašeni na nedavnom sastanku premijera iz regiona, pažljivo odabrani i veoma značajni za BiH.

Infrastrukturni projekti su jedna od stvari na kojima svaki građanin može vidjeti napredak i zato je ministar Crnadak izrazio očekivanje da će 27. augusta u Beču, na nastavku Berlinskog procesa, biti donijete važne odluke i na polju infrastrukture, ali i iz oblasti daljnjeg tržišnog i energetskog povezivanja regiona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.