BiH
0

Crnadak učestvovao na 22. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a u Beogradu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na 22. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koji je 3. i 4. decembra održan u Beogradu.

Na sastanku su učestvovali predstavnici 57 zemalja članica OSCE-a i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, uključujući ministre vanjskih poslova više od 40 zemalja, među kojima su bili i šefovi diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije John Kerry i Sergej Lavrov.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju čestitao Republici Srbiji na uspješnom predsjedavanju OSCE-om u 2015. godini, tokom koje se svijet suočavao sa značajnim prijetnjama miru i sigurnosti, te se pridružio upućenim porukama podrške porodicama žrtava nedavnih terorističkih napada.

Crnadak je posebno ukazao na izazov koji predstavljaju nasilni ekstremizam i terorizam, a naročito teroristi koji djeluju pod imenom Islamska država i istaknuo opredijeljenost Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma i nastavak podrške Globalnoj koaliciji za borbu protiv IS-a, koje je naša zemlja članica.

Također, ukazao je na značaj Završnog akta iz Helsinkija koji je i na njegovu četrdesetu godišnjicu ključan dokument koji definira smjernice za djelovanje OSCE-a, te između ostalog izrazio podršku Bosne i Hercegovine Specijalnoj posmatračkoj misiji OSCE-a u Ukrajini.

Ministar Crnadak je izrazio posebno zadovoljstvo jer su Bosna i Hercegovina i Republika Srbija tokom 2015. godine, dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma uporedo predsjedavale dvjema tako značajnim multilateralnim organizacijama, kao što su Vijeće Evrope i OSCE.

Također, Crnadak je naglasio posvećenost Bosne i Hercegovine regionalnoj saradnji i aktivnom doprinosu regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, kako unutar multilateralnih organizacija tako i bilateralno, te izrazio uvjerenje da naša zemlja na taj način daje snažan doprinos uspješnoj transformaciji BiH i zapadnog Balkana u cjelini u uspješne članove EU porodice.

Ministar Crnadak se jučer, nakon bilateralnog sastanka s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, odvojeno sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimirom Makeijem i državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidom Lidingtonom.

Crnadak i ministar Lidington razgovarali su o najaktuelnijim temama vezanim za evrointegracioni proces BiH, aktuelnu izbjegličku krizu i rastući problem terorizma u svijetu.

Ministar Lidington je naglasio afirmativnu podršku zvaničnog Londona procesu evropskih integracija BiH i izrazio nadu da će novi pristup EU prema BiH i regionu za posljedicu imati pozitivne efekte, od kojih su neki već vidljlivi u aktivnostima vezanim za Berlinski proces i srodne inicijative.

Crnadak je sagovorniku izrazio zahvalnost za podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu i napomenuo da dobra saradnja u regionu, kao i konstruktivan dijalog sa članicama EU, doprinose stabilnosti i bezbjednosti regiona. Dogovorena je i posjeta ministra Lidingtona Bosni i Hercegovini, do koje bi trebalo doći tokom 2016. godine.

Ministar Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei su tokom susreta potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Susret je ujedno bio prilika za razmatranje svih drugih aspekata za unapređenje bilateralne saradnje između BiH i Republike Bjelorusije, saopćeno je iz MVP-a BiH.