BiH
0

Crnadak u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Podgorici, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem.

Na sastancima je ocijenjeno da su odnosi BiH i Crne Gore dobri i prijateljski i izraženo očekivanje da će, nakon privremenog zastoja, saradnja dvije prijateljske zemlje u narednom periodu biti još intenzivnija, u duhu otvorenosti i prijateljstva, što pokazuje i zvanična posjeta Crnatka.

U tom kontekstu izraženo je očekivanje da će postojeći ugovorni okvir za saradnju BiH i Crne Gore biti nadograđen potpisivanjem već usaglašenih međudržavnih sporazuma iz različitih oblasti, a to su Protokol o prekograničnom nadzoru, Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ugovor o vodoprivrednoj saradnji.

Ovom prilikom posebno je ukazano na potrebu i značaj potpisivanja Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore i unaprijeđenja saradnje u oblasti ekonomije.

Crnadak i sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unaprijeđenje ekonomske saradnje, između ostalog, u oblastima građevinarstva, turizma, prehrambene i drvne industrije kao i putne infrastrukture.

S tim u vezi istaknut je značaj što skorijeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Republike Hrvatske u vezi s podrškom i saradnjom u realizaciji Jadransko-jonske autoceste, kao i Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje su izdale akreditovane laboratorije za hranu i hranu za životinje između BiH i Crne Gore, što bi privrednicima dvije zemlje uveliko olakšalo trgovinu.

Tokom sastanaka razmijenjene su i informacije o vanjskopolitičkim pozicijama i prioritetima BiH i Crne Gore, a posebna pažnja je posvećena evropskim integracijama dvije zemlje i njihovoj saradnji na tom putu, kao i saradnji u okviru brojnih regionalnih inicijativa.

Crnadak će u poslijepodnevnim satima u pratnji predsjednika Općine Tivat Ivana Novosela obići marinu Porto Montenegro, a u pratnji predsjednika Općine Kotor Aleksandra Saše Stjepčevića grad Kotor, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.