BiH
87

Crnadak: Tražit ćemo da se naši građani izuzmu iz procesa registracije pri ulasku u EU

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog Evropske komisije da građani zemalja koje nisu u Evropskoj uniji za ulazak u zonu Šengena plaćaju pet eura i da se za prelazak granice prethodno registruju na internetu, za Klix.ba komentirao je i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak ističe da, u formalnom smislu, nijedna zemlja koja je u procesu pridruživanja EU ne može utjecati na odluke evropskih institucija.

"Mislim da će biti loše ako se ta odluka bude odnosila i na zemlje koje su aplikanti i koje su na putu evropskih integracija. Mislim da će loše utjecati na razvoj evropske ideje u BiH, posebno zbog dijela koji se odnosi na potrebu elektronske registracije svakoga ko želi ući na teritoriju zemalja Šengena", rekao je Crnadak.

Ministri vanjskih poslova regije o ovome su već razgovarali, a iako je konačna odluka na institucijama EU, ideja je da u utorak u Varšavi zauzmu zajednički stav i upute apel da se iz ETIAS-a izuzmu zemlje Zapadnog Balkana.

"Mislim da su BiH i zemlje regije izuzetno dobro sarađivale sa institucijama EU kada je riječ o migrantskoj krizi, pokušaju sprečavanja ilegalnih prelazaka granice i širokom spektru aktivnosti u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala. Mislim da smo pokazali da smo u toj saradnji bili vrlo iskreni i efikasni, a pored toga ulažemo velike napore, provodimo reforme i potpuno smo opredjeljeni da budemo dio tog sistema", rekao je Crnadak.

Smatra da bi takva mjera u javnosti ovih zemalja odjeknula negativno i imala negativan politički, ali i praktični efekat, jer bi otežala kretanje ljudi.

Podsjećamo, građani BiH i drugih zemalja koje nisu članice EU a koje imaju bezvizni režim sa EU morat će se uskoro registrirati priliko ulaska u EU.