BiH
16

Crnadak: Status kandidata do kraja iduće godine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hecegovine Igor Crnadak izrazio je danas očekivanje da će Bosna i Hercegovina do kraja sljedeće godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a sve druge procjene su nezahvalne budući da će biti mnogo faktora koji na to mogu uticati.

Crnadak prisustvuje Prvom godišnjem forumu Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) koji je danas počeo u Dubrovniku, a novinarima je ponovio da je ključni i strateški vanjskopolitički cilj BiH članstvo u Evropskoj uniji.

Također, dodao je da je drugi važan cilj BiH dobra regionalna saradnja zbog čega BiH učestvuje u Jadransko-jonskoj inicijativi, gdje pokušava pronaći zajednički interes među zemljama koje su u EU za sveukupni razvoj, borbu protiv nezaposlenosti te privlačenje investicija.

Crnadak je izrazio stav da upravo te stvari trebaju biti u prvom planu osim zaštite okoliša i drugih projekata koji su dio strategije.

Mišljenja je da učešće BiH u regionalnim inicijativama poput ove, ali posebno u onim u kojima učestvuju i zemlje koje su članice EU i zemlje aplikanti, daje dodatnu vidljivost i snagu zemljama koje su na EU putu da njihov proces pridruženja ide što prije.

Na pitanje novinara o tome koliko će novca biti izdvojeno za realizaciju Strategije prihvaćene u jesen 2014. godine, Crnadak je kazao da finansijski doprinos zemalja članica neće biti veliki, odnosno bit će simboličan u odnosu na ono što zemlje dobijaju.

Na skupu u Dubrovniku prisustvuju ministari osam država učesnica Strategije i to četiri zemlje članice EU Slovenije, Hrvatske, Grčke i Italije te četiri zemlje koje su u procesu pridruživanja EU Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija.