BiH
10

Crnadak se obratio Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obratio se 15. juna 2015. godine u Ženevi Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda (United Nations Human Rights Council - UNHRC), na otvaranju 29. zasjedanja UNHRC-a.

Ministar Crnadak je Vijeće za ljudska prava upoznao sa stanjem ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, te postignućima i izazovima sa kojima se naša zemlja suočava na području ljudskih prava kako na nacionalnom tako i na regionalnom i globalnom nivou.

On je izrazio spremnost Bosne i Hercegovine za nastavak veoma uspješne saradnje koju ostvaruje sa Vijećem za ljudska prava, kao i spremnost za ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz do sada ratificiranih instrumenata ljudskih prava, poput veoma značajnog UPR mehanizma (Univerzalni periodični pregled).

Posebno je naglasio značaj predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope. Ocijenio je da će predsjedavanje dati snažan podsticaj postizanju daljnjeg napretka kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava u našoj zemlji, te doprinijeti boljoj razmjeni iskustava i naučenih lekcija.

Ministar Crnadak je članove Vijeća za ljudska prava informirao i da Bosna i Hercegovina posvećuje više pažnje pravima manjina, naročito unapređenju romske zajednice, za što je u proteklom periodu uloženo mnogo napora, kao i da se velika pažnja posvećuje pitanju spolne jednakopravnosti i osnaživanja uloge žena.

Tokom obraćanja ministar Crnadak se osvrnuo i na pitanja koja izazivaju duboku zabrinutost kako u BiH tako i regionu i šire. Ukazao je na potrebu odlučne akcije međunarodne zajednice kada su u pitanju ekstremizam, vjerska netrepeljivost, politička i društvena nestabilnost u mnogim dijelovima svijeta, naročito na Bliskom istoku i mnogim afričkim zemljama, kao i s tim povezanim pitanjem migracije. Također, ukazao je i na potrebu borbe protiv trgovine ljudima.

Na marginama 29. zasjedanja UNHRC-a ministar Crnadak se u odvojenim susretima sastao sa visokim komesarom Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeidom Ra'ad Al Husseinom i predsjednikom UNHRC-a ambasadorom Joachimom Rückerom.

Crnadak je tokom razgovora pozvao visokog komesara Al Husseina da posjeti Bosnu i Hercegovinu.