BiH
7

Crnadak: Savez za promjene će prevazići poteškoće i ubjedljivo trijumfovati na narednim izborima

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH i član PDP-a Igor Crnadak za Klix.ba je kazao kako očekuje da će Savez za promjene uprkos lošem izbornom rezultatu prevazići sve poteškoće i trijumfovati na općim izborima 2018. godine.

Crnadak nije želio komentarisati ostavku predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića, kazavši kako je to stvar unutarstranačkih odnosa SDS-a, ali je potvrdio kako očekuje da Savez za promjene ostane na okupu i osnaži svoju poziciju do narednih izbora.

Crnadak je za loš rezultat na izborima optužio propagandu RTRS-a u korist SNSD-a, ali i to da je predsjednik RS-a Milorad Dodik referendum u tom entitetu iskoristio kao svoju predizbornu kampanju.

"Mi u PDP-u ćemo nastaviti žestoku borbu protiv kriminala i korupcije u RS-u i to će nam biti fokus. SNSD je 2012. godine na lokalnim izborima izgubio 24 općine, ali nisu govorili o nekom svom debaklu niti su pomišljali da podnesu ostavke u Vladi RS-a i Vijeću ministara. Mi se okrećemo budućnosti i smatram da ćemo u Savezu za promjene imati snage da nastavimo putem kojim smo krenuli, a to je borba protiv korupcije i borba za bolji ekonomski status građana", istakao je Crnadak za Klix.ba.

Crnadak ističe da je vlast u proteklom periodu vješto vršila opstrukcije istraga koje se vode u Tužilaštvo BiH protiv određenih osoba u vladajućoj strukturi RS-a.

"Politika koju zastupa PDP i Savez za promjene ubjedljivo će trijumfovati na općim izborima 2018. godine. Daleko je veći bio trijumf Saveza za promjene 2012. godine nego što je to pobjeda SNSD-a ove godine. Dodik je referendum u RS-u jednostavno iskoristio u svrhu izbora svoje stranke, ali i zbog toga što je RTRS najgora propaganda koja postoji u Evropi, gora čak i od najvećih diktatura", naglašava Crnadak.

Podsjećamo, zbog lošeg izbornog rezultata na prošlosedmičnim lokalnim izborima kider najveće opozicione stranke u RS-u Mladen Bosić danas je najavio da će se povući sa te pozicije. U narednom periodu se očekuje izborna Skupština SDS-a, ali i detaljna analiza situacije u Savezu za promjene.