BiH
0

Crnadak primio u nastupne posjete ambasadora Japana i rezidentnu koordinatoricu UN-a

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je u nastupne posjete ambasadora Japana u BiH Kazuya Ogawu i rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih naroda i rezidentnu predstavnicu Razvojnog programa UN-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 24. jula 2015. godine u odvojene nastupne posjete ambasadora Japana u BiH Kazuya Ogawu i rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih naroda i rezidentnu predstavnicu Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

Tokom razgovora ministra i ambasadora Ogawe obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Japana, te istaknuta opredijeljenost za njihovo daljnje unapređenje, naročito u oblasti trgovine i investicija.

Ministar Crnadak je između ostalog izrazio zainteresovanost BiH za investicije iz Japana i s tim u vezi naglasio da će u skladu sa strateškom opredijeljenošću za članstvo u Evropskoj uniji u narednom periodu i kroz implementaciju reformske agende biti intenzivirane aktivnosti na planu unapređenja poslovne i investicione klime u zemlji.

Također, izrazio je zainteresovanost BiH za približavanje japanskog tržišta bh. privrednicima i povećanje izvoza iz BiH u Japan. Obostrano je ocijenjeno da bi za unapređenje odnosa dvije prijateljske zemlje veoma značajna bila i razmjena posjeta na visokom nivou kao i posjeta privrednih delegacija i izražena spremnost za njihovu što skoriju realizaciju.

Foto: MVP
Foto: MVP

Tokom razgovora ministra i rezidentne koordinatorice UN-a i rezidentne predstavnice UNDP-a Sezin Sinanoglu obostrano je izraženo očekivanje nastavka uspješne saradnje institucija Bosne i Hercegovine i tima Ujedinjenih naroda u našoj zemlji. Posebno je istaknut značaj novog petogodišnjeg plana UN-a za Bosnu i Hercegovinu kao osnove za strateško partnerstvo BiH i UN-a.

Crnadak je izrazio punu podršku aktivnostima Ujedinjenih naroda u BiH i spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH da pruži podršku njihovoj realizaciji.

Sa druge strane rezidentna koordinatorica Sinanoglu je istaknula spremnost UN-a za nastavak podrške Bosni i Hercegovini, kako kroz usvojeni petogodišnji programski okvir tako i kroz druge modalitete. Tokom susreta je posebno naglašen značaj provođenja ekonomskih reformi koje će rezultirati osjetno boljim životom običnih građana.

Ministar Crnadak je ambasadora Ogawu i rezidentnu koordinatoricu Sinanoglu upoznao sa strateškim opredjeljenjima i ciljevima Bosne i Hercegovine i aktuelnim dešavanjima na planu njihovog ispunjenja.