BiH
0

Crnadak: Predsjedništvo BiH prihvatit će Špirićevu ostavku i dati mu novi mandat

FENA
Član Izvršnog odbora Partije demokratskog progresa RS-a Igor Crnadak smatra da je realnije da će Predsjedništvo BiH prihvatiti ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špiriće, te da će mu povjeriti novi mandat, a da je malo vjerovatno da će imenovati novog kandidata za tu funkciju.

Narednih dana trebalo bi da uslijedi razgovor članova Predsjedništava BiH sa Špirićem o razlozima podnošenja ostavke, a Crnadak očekuje da će taj razgovor i odluka kolektivnog šefa države BiH povestiti korak naprijed u rješavanju političke krize.

Crnadak, koji je kao zamjenik ministra odbrane BiH i sam u ostavci, odbio je da govori o mogućim rekonstrukcijama Vijeća ministara BiH, ukoliko Nikoli Špiriću ponovo bude povjeren mandat.

Istaknuo je da će svi dalji događaji zavisiti od rješavanja stanja u Vijeću ministara nakon što je predsjedavajući tog tijela prošle sedmice podnio ostavku.

Govoreći o predstojećim prijevremenim izborima za predsjednika RS-a, član Izvršnog odbora PDP-a je izrazio uvjerenje u sigurnu pobjedu njihovog kandidata Mladena Ivanića, navodeći da je, to ubjedljivo najbolji izbor kojeg trebaju građani.

"Ovo su izbori pojedinaca, njihovih vizija, sposobnosti, njihove političke mudrosti i vitalnosti, a ne radi se o takmičenju partija i njihovih programa", istaknuo je Crnadak i pozvao građane da sebi postave pitanje: "Ko može najbolje da štiti njihove interese u naredom periodu"?

PDP-e je već formirao i izborni štab i počeo predizbornu kampanju.