BiH
17

Crnadak: Predsjedavanje Vijećem Evrope najizazovniji zadatak koji BiH ima nakon rata

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope po prvi put kao predsjedavajući Komiteta ministara ove organizacije, javlja izvještač Fene iz Strasbourga.

Navodeći kako se nada da će BiH tokom šestomjesečnog predsjedavanja ovom organizacijom ispuniti očekivanja, istaknuo je kako je ovo najizazovniji zadatak koji zemlja ima nakon proteklog rata.

Kada su u pitanju prioriteti koje je BiH odredila za svoje predsjedavanje, naveo je borbu protiv nasilja nad ženama, odnosno nasilja u porodici. Budući da je većina zemalja članica ratificirala Istanbulsku deklaraciju koja se bavi ovim pitanjem, istaknuo je da će pažnja sada biti fokusirana na njenu implementaciju.

Na polju kulture kao prioritet je određen evropski film, posebno uloga žena u filmu, a Crnadak je najavio održavanje posebnog događaja za vrijeme narednog Sarajevo Film Festivala.

Šef bh. diplomatije je među prioritete naveo i intekulturalni dijalog i promociju ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.

Jedan od prioriteta je i borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, uključujući stupanje na snagu dodatnog protokola Konvencije za sprečavanje terorizma.

  • Ne mogu dovoljno naglasiti važnost stupanja na snagu ovog dokumenta i nadam se da će uskoro biti spreman za potpisivanje kako bi ga zemlje članice mogle potpisati i ratificirati. Deklaracija i akcioni plan za borbi protiv nasilnog ekstrtemizma također su usvojeni u Komitetu ministara - rekao je Crnadak.

Posebno je istaknuo kako su nedavni teroristički napadi koji su se dogodili u Evropi drugdje u suprotnosti sa vrijednostima na kojima su zasnovana naša društva.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Crnadak je rekao da kada je pitanju presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci u BiH nema nijednog političara u BiH koji nije svjestan važnosti presude, odnosno činjenice da se neko ne može kandidirati na izborima za neki položaj samo zbog svoje pripadnjosti.

  • Institucije su svjesne problema, ali teško je reći rok ili vrijeme kada će se ovo pitanje rješavati. Ali, vjerujem da će to biti u skoroj budućnosti - kazao je Crnadak u svom obraćanju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.