BiH
48

Crnadak: Ovo što Hrvatska radi je krajnje antievropski i anticivilizacijski

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra nedopustivim da se u 2015. godini zabranjuje prelazak ljudi i prevoz robe preko granice.

Komentirajući hrvatsko zatvaranje graničnog prelaza Bajakovo, Crnadak je ocijenio da je takvo ponašanje Hrvatske antievropsko i anticivilizacijsko.

"Ne razumijem kuda ide Hrvatska. Ovo što radi je krajnje antievropski i anticivilizacijski. Razumijem da je u toku kampanja u Hrvatskoj, ali da nekom ovako sumanute ideje mogu padati na pamet, ne mogu da razumijem. Šta je kriv neki bolesnik koji je krenuo u Italiju na liječenje i vraćen s granice? Šta je sljedeći potez Hrvatske, da stavi vojsku na granicu i proglasi mobilizaciju", upitao je Crnadak.

On je u izjavi novinarima u Bijeljini izrazio nadu da će se u narednim danima pojaviti "barem malo razuma" i da će se izaći iz "ovog vrtloga".

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci osudio potez Hrvatske u vezi sa zatvaranjem granice sa Srbijom, ističući da je to nedopustivo i nekorektno, ali i kao mogućnost da BiH bude potencijalni prostor za prolaz migranata.

On je ocijenio da će zatvorena granica između Srbije i Hrvatske, te zadržavanje putnika i robe, donijeti štetu odnosima dvaju zemalja, a da zatvorenost granice šteti i privredi Republike Srpske, koja već sada trpi određene probleme.

Dodao je da očekuje da taj problem bude brzo otklonjen.