BiH
2

Crnadak o prodaji Elektroprivrede: Riječ "privatizacija" možda će se zamijeniti riječju "restruktuiranje"

Piše: Er. M.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas se prvi put zvanično susreo s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. Inzko je danas kazao novinarima da reformska agenda nema alternativu jer građani BiH ne žive u budućnosti nego u sadašnjosti.

Crnadak je Inzku predstavio prioritete Ministarstva vanjskih poslova BiH koji su bazirani na EU integracijama, regionalnoj saradnji, poboljšavanju međunarodnog imidža naše države i ekonomskoj diplomatiji.

"Razgovarali smo o reformama u BiH i o stavljanju fokusa BiH na ekonomiji", rekao je Crnadak.

Ministar je kazao kako mu je žao što komesar Han danas nije posjetio BiH, te da se nada da će u skorije vrijeme biti potpisana agenda reformi u BiH na svim nivoima.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

On je istakao kako je ovo jedinstvena prilika obzirom da se od BiH ne traži ni promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ni ustava.

"Nadam se da će uskoro doći do potpisivanja agende i da ćemo imati priliku ubrzo vidjeti komesara Hana u Sarajevu", rekao je Crnadak.

Crnadak je najavio i susret sa delegacijom Crne Gore na ministarskom nivou koji je zakazan od 1. do 3. jula u Prištini.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je kako mu je u Briselu rečeno da će Crnadak biti dobar ministar.

Inzko je kazao kako postoji pozitivna atmosfera na državnom nivou, odnosno u Vijeću ministara BiH koje je spremno da u fokus stavi ekonomske reforme.

"Za sve nas je veliko razočaranje što danas nije potpisana agenda, ali činjenica je da ona ostaje na dnevnom redu i da su reforme u BiH prioritet", kazao je Inzko.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

On je istakao kako su Hrvatska i Srbija "prve komšije" BiH i da je jako važna regionalna saradnja, ali i saradnja koja ide šire od susjednih zemalja.

Na novinarsko pitanje kako komentariše stav Milorada Dodika da neće usvojiti reformsku agendu obzirom da je njom predviđena privatizacija Elektroprivrede, Crnadak je odgovorio da postoji mogućnost da se riječ "privatizacija" zamijeni riječju "restruktuiranje".

"Ni pozicija ni opozicija u Republici Srpskoj nisu za privatizaciju, ali mi nemamo drugu alternativu. Ne može jedna riječ biti problem", kazao je Crnadak.

Inzko je dodao da se privatizacija telekom operatera m:tel u entitetu Republika Srpska pokazala izuzetno uspješnom, te da vjeruje kako neće dolaziti do prekompozicije vlasti na državnom nivou u BiH.