BiH
29

Crnadak: Novoj Vladi RH izraziti protivljenje zbog izgradnje odlagališta nuklearnog otpada

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako će na prvom sastanku sa novim sazivom Vlade Republike Hrvatske izraziti protivljenje zbog izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom kod Bosanskog Novog.

Crnadak je rekao da je to bila jedna od tema sastanka sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske s obzirom na to da je riječ o problemu koji posebno zabrinjava bosanskohercegovačke vlasti.

"Ja sam zvanično na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ovo iznio kao problem koji je nama veoma važan i izrazio protivljenje izgradnji jednog takvog odlagališta u blizini BiH. Međutim, mi nakon toga nismo imali nove razgovore o toj temi. Očekujem da ćemo biti u prilici, kada se formira nova Vlada Republike Hrvatske, da na prvom novom sastanku ovu temu imamo ponovo na stolu i da izrazimo naše protivljenje", kazao je Crnadak.

Dodao je da je uvjeren kako će taj problem riješiti bez bilo kakvog ugrožavanja ili potencijalnog ugrožavanja.

Crnadak je prokomentarisao i problem tradicionalne trgovine s Hrvatskom ističući kako će se Vijeće ministara BiH truditi da sav proces bude u skladu sa bh. interesima.

"Ipak, činjenica je da tu postoje stvari koje nisu lake. Međutim, to je naše opredjeljenje i mi idemo tim putem", kazao je Crnadak.