BiH
0

Crnadak: Ne treba tražiti krivce, već doći do dogovora

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak očekuje da će vrlo brzo biti postignut dogovor i o mehanizmu koordinacije i o usaglašenoj reformskoj agendi da bi se pristupilo konkretnim poslovima na stvaranju boljeg života za sve građane BiH.

Crnadak je u izjavi novinarima rekao da on ne zna da li je premijerka RS-a Željka Cvijanović potpisala reformsku agendu i nada se da će njen današnji sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom pomoći da se dođe do usaglašenih stavova o inicijalnoj reformskoj agendi.

"Vrijeme je da o tome imamo dogovor. Ne treba tražiti krivce niti upirati prstom, već da se usaglasimo i da konačno počnemo raditi", rekao je šef bh. diplomatije.

Ponovio je da žali, jer nije došlo do posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH 16. juna, izrazivši nadu da će uskoro doći do okolnosti da do posjete ipak dođe da bi se nastavili dobri odnosi BiH i Srbije.

"Ta posjeta je trebalo da bude rezultat poziva sva tri člana Predsjedništva BiH. Imali smo posjetu premijera Aleksandra Vučića i u toku su pripreme za zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH i moja prva zvanična posjeta je bila Beogradu. Imali smo jedan snažan pokret naprijed, kada su u pitanju odnosi Srbije i BiH i žao mi je da je došlo do odgađanja Nikolićeve posjete ", rekao Crnadak.

Istakao je i da je za reforme u BiH vrlo važno da postoje funkcionalne vlade u oba bh. entiteta, kao i Vijeće ministara BiH i parlamentarne većine, jer će bez toga biti teško rješavati reformska pitanja.

Ministar vanjskih poslova BiH je danas u Banjoj Luci održao predavanje o temi "Regionalna diplomatija - mogućnosti i prepreke" polaznicima Škole za mlade političare BiH“ za 12 mladih iz političkih partija iz cijene BiH, ističući da je zadovoljan stavovima koje je čuo u kojima je snažno prisutan evropski duh, ali i istovremeno i jedna pozitivna kritičnost o tome šta nas čeka na tom putu.

Od mladih očekuje, kazao je, da budu jedna podstrek svima koji rade na poslovima evropskih integracija u BiH.