BiH
0

Crnadak na sastanku ministara na Brdu kod Kranja

SRNA
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je tokom diskusije na sastanku ministara vanjskih poslova na Brdu kod Kranja naglasio značaj nove inicijative EU i informisao učesnike o konkretnim koracima koje će BiH preduzeti u narednom periodu u okviru evropskih integracija.

Crnadak je zahvalio državama članicama EU za pruženu priliku, te naveo da će najveću korist imati građani BiH, kroz veliki broj projekata kada je riječ o socijalnim i ekonomskim programima koji će imati direktan uticaj na kvalitet života.

On je rekao da BiH veoma ozbiljno tretira borbu protiv terorizma, ne samo kroz već donesenu legislativu kada je riječ o borcima na stranim ratištima, već i kroz mnoge druge aktivnosti, kao što je konferencija o temi stranih boraca koja će krajem ove godine biti održana u Sarajevu, uz prisustvo visokih zvaničnika iz Savjeta Evrope i OEBS-a.

"BiH preuzima predsjedavanje Vijeće, Evrope 19. maja godine i činjenica da naš susjed Srbija predsjedava OEBS-om u isto vrijeme najbolje pokazuje značajan napredak našeg regiona, a zajednički projekti koje ćemo imati sa Srbijom najbolje ilustriraju naše dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju", dodao je Crnadak.

Kada je riječ o Komitetu Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval), Crnadak je rekao da su dobra volja BiH i njena borba protiv terorizma i pranja novca očigledne, mada ponekad u tehničkom smislu manjkave.

On je dodao da je u toku finaliziranje aktivnosti Vijeća ministara BiH u ovoj oblasti, te da je uvjeren da će nova legislativa biti upućena u parlamentarnu proceduru u junu, čime će se doprinijeti skorom rješenju ovog problema.

Crnadak se na marginama skupa sastao sa ministrima vanjskih poslova Slovenije i Makedonije Karlom Erjavecom i Nikolom Poposkim, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Susret na Brdu kod Kranja otvorio je predsjednik Slovenije Borut Pahor, a učesnici skupa usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se, između ostalog, ističe značaj evropske perspektive za zemlje regiona i podstiče njihova dalja saradnja, kao i saradnja između EU i regiona, te ukazuje na značaj njihove bolje infrastrukturne povezanosti.

Na sastanku su učestvovali ministri vanjskih poslova i predstavnici zemalja regiona i EU, kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johanes Han.