BiH
10

Crnadak: Javni sektor nam je neefikasan, to moramo promijeniti ako želimo u EU

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na današnjoj press konferenciji održanoj u Banjoj Luci rekao je da je izvještaj Evropske komisije potvrda da su reforme započele i to nas je dovelo u poziciju da smo na korak od statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

"To je dobra vijest i to nas je dovelo u poziciju da smo na korak od statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je Crnadak.

Kaže da je rezultata bilo tamo gdje je svako radio svoj posao, na državnom, entiteskom i kantonalnim nivoima, a najbolji primjer su ekonomske reforme koje su se najbrže provodile.

Ipak, istakao je da se mora još mnogo raditi, jer je javni sektor neefikasan, a privatni se slabo razvija.

"Do najvećih promjena mora doći u javnim servisima. Neki su prerasli u propagandne mašinerije, a neki predstavljaju čisto ispiranje mozga", rekao je Crnadak.

Poručio je da moramo raditi punom snagom na dobijanju podrške svih zemalja EU, jer će nam nakon upitnika trebati jednoglasne odluke svih članica EU.

"Krajem mjeseca na moj poziv u BiH dolazi ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, a početkom 2017. ministar vanjskih poslova Malte William Vella koji će predsjedavati Evropskom unijom od januara", kaže Crnadak.

Upitan za komentar o hapšenjima u Orašju Crnadak kaže da svako ko je skrivio nešto mora odgovarati.

"Gdje god ima sumnje treba se provesti istraga. Ne mogu da vjerujem da će bilo ko biti protiv toga, pa i Hrvatska. Sve drugo što bih rekao bilo bi dolijevanje ulja na vatru", zaključio je Crnadak.