BiH
0

Crnadak: Dejtonski sporazum minimum zajedničkih interesa svih u BiH

FENA
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je Feni da je Dejtonski sporazum minimum zajedničkih interesa svih u BiH, koja se mora okrenuti evropskim integracijama.

"Taj sporazum je izbalansirao sve naše strahove, ambicije i stvorio jednu realnu priliku za bolji život", smatra Crnadak.

Smatra da taj sporazum nije dobio dovoljno pažnje i nije dovoljno uvažen. Ocjenjuje da je 21.godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma dobra prilika da se ukaže na značaj i tog sporazuma, i onog što se dogodilo u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, jer tada nije samo zaustavljen rat u BiH već i stvorena nada i nova šansa za sve ljude koji žive u BiH.

Nada se da će svi politički akteri na osnovu onoga što je urađeno u proteklih godinu i po dana u oblasti reformi i približavanja Evropskoj uniji, biti koncentrirani, prvenstveno, na više komunikacije i traganja za kompromisom.

Šef bh.diplomatije za ponedjeljak je najavio posjetu ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.

Slovačka trenutno predsjedava Evropskom unijom, zbog čega, dodao je, i ova posjeta na 21.godišnicu 'Dejtona' ima i svoju simboliku.

Narednog dana Lajčak će posjetiti i Banju Luku te razgovarati sa zvaničnicima RS-a.

"Nastavljamo da diplomatski intenzivno radimo na polju evropskih integracija BiH i početkom februara u BiH dolazi i ministar vanjskih poslova Malte, koja od 1.januara 2017.godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom", rekao je ministar vanjskih poslova BiH za Fenu.