BiH
26

Crnadak: Da bi odgovorili na upitnik Evropske komisije sve institucije se moraju angažovati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je, govoreći o upitniku Evropske komisije koji bi 9. decembra trebao biti dostavljen Bosni i Hercegovini, izjavio da je samo dobijanje kataloga pitanja vrlo važno i predstavlja još jedan korak u evropskim integracijama.

Međutim, napominje da "moramo biti svjesni da je pred nama sada veliki posao". Ističe da će ovo morati da mobiliše sve institucije i unutar institucija da probudi maksimalnu ozbiljnost i angažovanost.

"U Ministarstvu poslova smo formirali jedan poseban tim koji radi samo to. Apelujem sada na sve institucije na koje se odnose pitanja iz upitnika da to shvate maksimalno ozbiljno", kazao je ministar Crnadak.

Ističe da će tu biti i velikih kadrovskih potreba i velikih finansijskih potreba, "jer ako pogledate, mi ćemo morati desetine ili možda stotine hiljada stranica da prevedemo".

"Morat ćemo da vršimo praktično svakodnevnu koordinaciju institucija, jer malo koje pitanje je takvo da možete da odgovorite sa da ili ne, ili da odgovorite s jednom, dvije ili tri rečenice. Prema tome, veliki posao, ali što budemo bolje odgovorili na pitanja imat ćemo manje onih, kako ih zovu, 'follow up' pitanja, ili ponovnih pitanja i bit će nam kraći put do dobijanja mišljenja Evropske komisije nakon toga", naglašava Crnadak.

Upitan da li su, po njegovom mišljenju, institucije koje će biti uključene u proces odgovaranja na pitanja spremne za taj posao, ministar Crnadak je kazao da mu je teško generalno ocijeniti jesu li spremne ili nisu.

Nada se da su svjesni koliki je posao, "pa i oni koji možda nisu u ovom trenutku spremni sa svim svojim kapacitetima da će biti u stanju da te kapacitete stvore u narednim mjesecima i daju odgovore na ta pitanja".

"Mislim da ćemo imati podjednako poteškoće i u nekom političkom kao i u tehničkom smislu, ali ako je iskreno opredjeljenje svih nas u ovome da se predamo evropskom putu i da to radimo na jedan iskren način, mislim da ćemo riješiti sve to", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. decembra predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik s više od 3.000 pitanja.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.