BiH
0

Crnadak: Cvijanović je trebala da se izvini Vučiću

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbacio je kao neosnovanu kritiku koju mu je uputila entitetska premijerka Željka Cvijanović, zbog izjave da Tariq El-Sawah, koji je iz zatvora u Gvantanamu prebačen u BiH, ne bi trebalo da predstavlja sigurnosnu prijetnju po zemlju, ističući da, ako Cvijanović ima drugačija saznanja o spomenutom Egipćaninu trebala bi o tome upoznati nadležne institucije.

Crnadak je ponovio da, povodom prebacivanja El-Sawaha iz Gvantanama u BiH, nije davao nikakvu sigurnosnu procjenu, nego se pozvao na stavove nadležnih agencija.

"Jučerašnjom izjavom Cvijanović pokazuje da, nažalost, ništa ne razumije i samo ponavlja nedavne riječi svog šefa Milorada Dodika", ocijenio je Crnadak.

Upozorio je Cvijanović da bi trebalo da da objašnjenja građanima zbog činjenice da je pet pripadnika Specijalne policije MUPRS-a uhapšeno zbog oružane pljačke, 22. septembra prošle godine, kada su ukrali 617.000 KM.

"Cvijanović je očigledno zaboravila da u posljednje vrijeme najveću opasnost za sigurnost građana predstavljaju pripadnici njene Specijalne jedinice MUPRS-a, koji vrše drumska razbojništva na putevima Republike Srpske, kao i pojedini inspektori koji su se organizovano bavili prodajom droge, čak i u neposrednoj blizini škola", ukazao je Crnadak.

Osim toga, podsjeća da Vlada Željke Cvijanović još nije objasnila zašto je jedan od uhapšenih razbojnika iz Specijalne jedinice MUPRS-a nedavno određen da bude prvi pratilac premijera Srbije Aleksandra Vučića za vrijeme boravka u Srebrenici.

"Sramota je ono što se desilo premijeru Vučiću u Srebrenici, ali je još veća sramota što je MUPRS-a za njegovog prvog pratioca odredio osobu koja je već tada bila registrovana kao kriminalac i nasilnik. Cvijanović je trebala u proteklih deset dana uputiti izvinjenje premijeru Vučiću ili barem objašnjenje kako se takva osoba našla u njegovom neposrednom okruženju, jer se ovaj skandal desio na teritoriji Republike Srpske, od MUP-a Republike Srpske i to upravo s premijerom Srbije, s kojom Republika Srpska ima specijalne i paralelne veze", naglasio je Crnadak.

Londonski The Guardian je ranije objavio da je Egipćanin Sawah, koji je prebačen u BiH, postao morbidno gojazan (težio je 181 kilogram) tokom više od 13 godina provedenih u Gvantanamu, što je teško naškodilo njegovom zdravlju.

Kao osumnjičenog eksperta za eksplozive Al-Qaide, SAD ga je svojevremeno optužio pred vojnom komisijom zbog materijalne podrške terorizmu, koja nakon sudskog osporavanja, više nema pravnu vrijednost.

Tvrdi se da je Sawah, ipak, postao razočaran terorizmom i da se transformirao do te mjere da je postao ateista.