BiH
0

Crna prognoza poznatoga britanskog klimatologa

FENA
Uvjeti života na Zemlji će se tokom 21. stoljeća dramatično pogrošati zbog globalnog otopljavanja, a kao posljedica toga moguće je naglo smanjenje broja stanovnika naše planete u "bliskoj budućnosti" sa sadašnjih šest milijardi na svega oko 500 miliona, prenose ruska elektronska glasila izjavu poznatoga britanskog klimatologa Jamesa Lovelocka.

Lovelock je uvjeren da će se prosječna temperatura na Zemlji do početka idućeg stoljeća naglo povećati i da će to biti glavni razlog mnogih kataklizmi koje očekuju čovječanstvo.

Stručnjaci za izučavanje klimatskih promjena su, kako navodi moskovski časopis "Glas nauke", još ranije upozorili da će se zbog stalnog uvećanja emisije štetnih gasova u atmosferu prosječna temperatura na Zemlji uvećati do kraja ovog stoljeća za oko šest stepeni Celzijusa.

James Lovelock je još veći pesimist - smatra da u idućih sto godina treba računati, pri sadašnjem stepenu zagađenja atmosfere, s prosječnim rastom temperature od osam stepeni.

U proteklom stoljeću rast prosječne temperature na našoj planeti je bio znatno niži - svega jedan stepen, što nije bitnije uticalo na planetarnu klimatsku sliku, tvrde naučnici.

Ukoliko se, međutim, crna prognoza o drastičnom rastu temperature obistini, našu civilizaciju očekuje period velikih poplava, strašnih uragana i gladi zbog manjka najvitalnijih prehrambenih proizvoda, navode stručnjaci.

Takav loš scenarij budućih događaja moguće je izbjeći, prema ocjeni stručnjaka. Potrebno je samo da se u cijelom svijetu usvoje i dosljedno poštuju stroge mjere za ispuštanje najštetnijih gasova u atmosferu. Tada se rast prosječne temperature može sniziti na svega dva stepena, čime bi planeta bila spašena.

Zemlja je u toku svog postojanja najmanje sedam puta doživljavala velike klimatske promjene, upozorava Lovelock, uz opasku da se samo u toku posljednjeg ledničkog perioda pod vodom našla površina veličine kontinenta kakav je sada Afrika.

Lovelock smatra da su tekuće klimatske promjene na Zemlji ravne onima iz najdramatičnijeg perioda njene prošlosti.

Prije 55 miliona godina tadašnja živa bića su morala potražiti sugirno utočište čak na Arktiku, tvrdi Lovelock i dodaje da je to stanje potrajalo sve dok klimatske promjene nisu opet krenule obrnutim tokom.

Zanimljivo je da taj naučnik prognozira već za sredinu ovog stoljeća nestašicu hrane u Kini i preseljenje velikog broja stanovnika te zemlje u rijetko naseljenu rusku oblast Sibir, u kome će do tog perioda prosječna temperatura biti, kako on predviđa, osjetno veća nego sada.

James Lovelock je međunarodnoj javnosti postao poznat šezdesetih godina minulog stoljeća kada je objavio svoju, u to vrijeme, revolucionarnu teoriju o životu naše planete, koja je i sada široko prihvaćena.

Prema toj Lovelockovoj teoriji, koju je on nazvao po imenu starogrčke boginje zemlje Gee, naša planeta funkcionira kao jedinstveni samoodržavajući organizam koji sam osigurava vlastitu ravnotežu.