BiH
0

Crna Gora želi da sagleda sve aspekte izgradnje HE Buk Bijela i Foča

FENA
Hidroelektrana na Drini
Hidroelektrana na Drini
Crna Gora se apriori ne protivi izgradnji hidroelektrana Buk Bijela i Foča u sklopu projekat HES Gornja Drina, u Republici Srpskoj, ali će formirati ekspertsku komisiju koja će analizirati sve aspekte njihovog eventualnog utjecaja na životnu sredinu Crne Gore

Ovo je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima RS-a naglasila pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović. Najavila je da će institucije nadležne za zaštitu životne sredine u Vladi Crne Gore uskoro kontaktirati Elektroprivredu Republike Srpske radi dobijanja svih relevantnih podataka o ovom projektu.

"Izgradnja energetskih objekata bez izuzetka mora da bude ostvarena na ekološki opravdan i održiv način i upravo to je razlog zašto se Vlada Crne Gore obratila Vladi RS-a u dijelu razmjene svih relevantnih informacija koje se tiču realizacije ova dva energetska objekta", istakla je Vojinović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Predstavnici Republike Srpske ponovili su i danas tvrdnje da planirana izgradnja hidroelektrana Buk Bijela i Foča ne izaziva negativan utjecaj na životnu sredinu Crne Gore.

"Republika Srpska nikada ne bi dozvolila gradnju energetskih objekata koji bi štetili njenim građanima i građanima susjednih zemalja", istakla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić koja je tokom sastanka s delegacijom Grne Gore prezentirala studije utjecaja na životnu sredinu HE Buk Bijela i HE Foča.

Golić je rekla da je delagaciju Vlade Crne Gore upoznala s aktivnostima koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na zahtjev Elektroprivrede Republike Srpske sprovelo za projekte za HE Foča i HE Buk Bijela, na rijeci Drini, na području općine Foča, a po odredbama Zakona o zaštiti životne sredine, poštujući međunarodne konvencije, prije svega odredbe ESPOO Konvencije o procjeni utjecaja na životnu sredinu preko državnih granica.

Za HE Buk Bijela pripremljena je dopunjena studija utjecaja na životnu sredinu, nakon čega će uslijediti stručna kontrola - revizija studije utjecaja na životnu sredinu. Za HE Foča postupak dopune studije je u toku.

"Obje studije su radile kuće koje imaju ovlaštenje - licencu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite životne sredine, za HE Buk Bijela Institut za građevinarstvo Banja Luka, a za HE Foča Institut zaštite na radu, ekologije i informatike Banja Luka", potvrdila je ona uz stav da se radi o institucijama koje imaju "izuzetne reference“.

U skladu sa zakonom, po dostavljanju preliminarnog stručnog stava od investitora projekata, njemačke kompanije RWE, Ministarstvo će donijeti akt, odnosno, kako je navela, ocjenu o primljenim primjedbama zainteresovane javnosti, o preliminarnom stručnom stavu nosioca projekta i svoj stav o primljenim primjedbama, nalažući nosiocu projekta da izvrši izmjene i dopune studije utjecaja, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

U delegaciji Vlade Crne Gore bili su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije i institucija nadležnih za zaštitu životne sredine.

U radu današnjeg sastanka učestvovali su i direktorica MH Elektroprivreda Republike Srpske Branislava Milekić, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Neđo Kapetina, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović te predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

Narodna skupština RS-a je, 8.novembra, nakon burne rasprave i protivljenja opozicije, dala saglasnost na Vladin ugovor o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta Hidroenergetskog sistema (HES) gornja Drina i ugovor o strateškom partnerstvu s njemačkom kompanijom RWE.

Ovaj projekt izazvao je ranije reagiranje iz RS-a i BiH, ali i susjedne Crne Gore, čijoj vladi se RS obavezala da će predočiti studiju u kojoj se tvrdi da izgradnja hidroelektrana Foča i Buk Bijela na gornjem slivu rijeke Drine nema utjecaja na životnu sredinu.

Inače, ugovorom koji je Vlada RS-a potpisala još 26.oktobra, a onda potvrdila i Skupština, definiran je odnos RWE-a (60 posto) Elektroprivreda RS (40 posto) u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana - Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci.

U ugovoru se jasno navodi da buduće koncesiono društvo neće imati obavezu snabdijevanja električnom energijom tariftnih kupaca u RS-u te će je moći slobodno prodati na domaćem i međunarodnom tržištu.