Mirko Đorđević
0

Crkve na Balkanu trebaju reformu

FENA
Srpska pravoslavna crkva, ali i druge crkve na Balkanu, pa i šire, trebaju reformu i osavremenjavanje i moraju otkriti svoje pravo lice, a to podrazumijeva vršenje misije koja nije politička, etnička ili slično, već misija kulture i ljubavi prema drugom i drugačijem.

To je u subotu u Sarajevu rekao profesor Pedagoške akademije Univerziteta u Beogradu Mirko Đorđević, uvodničar na javnoj raspravi "Srpska pravoslavna crkva danas u državama zapadnog Balkana" koju su organizirali Centar za međureligijski dijalog, Centar za obrazovanje i Centar za regionalnu saradnju Međunarodnog foruma Bosna.

"U crkvama na Balkanu nakupila su se brojna pitanja na koja se odavno čeka odgovor i stoga, za očekivati je promjene u strukturi, odnosno ustrojstvima crkvi. Često se tu misli i na stav Srpske pravoslavne crkve prema nedavnoj prošlosti, prema ratu i posebno organizaciji crkve kao spasenjske institucije u savremenom društvu, bilo da je riječ o Srbiji, BiH ili širem prostoru pravoslavne ekumene", rekao je Đorđević.

Kako je istaknuto, Srpska pravoslavna crkva u svom sadašnjem obliku uspostavljena je nakon prvog svjetskog rata, kao organizacija kompatibilna s tada novonastalom državom Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon raspada SFR Jugoslavije našla se u geopolitičkim okolnostima u kojima su izmijenjene osnove njenog organiziranja u prvoj polovini 20. vijeka.

Đorđević je kazao da je pismo koje je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije poslao vladikama, a u kojem se zalaže za izbor novog patrijarha neka vrsta očekivanog dokumenta i bitno je što su u njemu taksativno nabrojani problemi te smatra da Grigorijeva nastojanja nisu da ruši Crkvu, već da je "podiže" kako je i sam rekao.