Negativa(c) dana
0

Crkva u Potočarima, oružje za provokacije

Sarajevo-x.com
Bespravna gradnja crkve u naselju Budak, nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima i dvije masovne grobnice, izazvala je revolt preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i pokazala da i najsvetije stvari, što bogomolja zasigurno jeste, ponekad služe jedino kao oružje za provokacije i dodavanje soli na ratne rane koje još nisu zacijelile.

Graditelji crkve na imanju porodice Ilić nisu marili za zakonske propise pa su crkvu počeli graditi bez građevinske dozvole. Izlaskom građevinskog inspektora na teren, radovi su privremeno obustavljeni.

Gradi se crkva u blizini dvije masovne grobnice

Majke Srebrenice, ali i opštinski zvaničnici iz reda Bošnjaka ogorčeni su ovakvim potezom, dok pravoslavna crkva ne želi da se očituje. Bilo je prijedloga da se crkva sagradi na drugoj lokaciji, gdje je koncentracija srpskog stanovništva veća, ali oni nisu "pili vode".

Zabrinjavajuća je i činjenica da se po ovom pitanju još uvijek nije oglasilo ni Međureligijsko vijeće BiH, koje bi u ovakvim situacijama trebalo hitnije reagovati, pokušati smiriti strasti i predložiti kakvo takvo rješenje.

Vjerski objekti trebali bi služiti svojoj svrsi, ne bi smjeli smetati nikome, ali isto tako ne bi trebali biti građeni u tuđim avlijama i na mjestima gdje će njihova gradnja predstavljati bolno podsjećanje na ratna stradanja.