Puljić kod Kosor
0

"Crkva se zauzima za opstanak Hrvata u BiH"

FENA
Kadinal Vinko Puljić
Kadinal Vinko Puljić
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima u Zagrebu s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem, koji joj je tom prilikom uručio svoju monografiju "Kardinal od Vrhbosne", saopćeno je danas iz Vlade.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji i položaju Katoličke crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a predsjednica Vlade Kosor ponovila je punu podršku Vlade RH jedinstvenoj BiH triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda. Posebno se osvrnula i na ustavne reforme, dodavši da je važno da se ustavne promjene provedu i da zagarantuju konstitutivnost i ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda, stoji u saopćenju.

Kardinal Puljić je, govoreći o stavovima Crkve, istaknuo zauzimanje Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini u očuvanju postojanja hrvatskog naroda u toj zemlji.

Premijerka je u vezi s tim, kardinala izvijestila da je Prijedlog Strategije RH prema Hrvatima izvan Hrvatske u završnoj fazi.

U svjetlu skorog hrvatskog ulaska u Europsku uniju, Kosor je naglasila je da će Hrvatska kao 28. članica još snažnije podupirati susjede na njihovom euroatlantskom putu, pri tome posebno BiH, što je potvrđeno i hrvatskom pomoći u dobivanju Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu, napominje se u saopćenju.

U povodu 40 godina svečeništva i 65. rođendana kardinala Puljića u ponedjeljak je u Zagrebu predstavljena monografija o njemu "Kardinal od Vrhbosne", koju su uredili Ivan Tolj, Žarko Ivković, Jozo Pavković, Darko Pavičić i Tomislav Botić.