BiH
1

CPJ: Posljednje dvije godine najteže doba za novinare u svijetu

Anadolija
Izvršni direktor Međunarodnog komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Joel Simon je u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku predstavio novi Izvještaj o napadima na medije i tom prilikom istakao da su protekle dvije godine bili najteži period u historiji sa aspekta ubistava i zarobljavanja novinara u svijetu.

Istakavši da je u 2013. godini širom svijeta ubijeno 70 novinara, Simon je kazao da je 211 novinara 2014. godinu dočekalo u zatvorima.

Podsjetivši da su 74 novinara ubijena, a 232 zatvorena u 2012. godini, Simon je kazao da su protekle dvije godine bile najteži period za novinare.

Sirija, u kojoj je prošle godine ubijeno 28 novinara, prva je na toj crnoj listi, a slijede je Irak sa deset, Egipat sa šest, Pakistan sa pet i Somalija sa četiri ubijena novinara.

Komentirajući očekivanja CPJ-a od Ujedinjenih nacija, Simon je kazao da od UN-a očekuje veće napore u borbi za slobodu izražavanja i sprečavanja kontrole interneta.

"UN nikada ne bi smio dopustiti ograničavanje interneta i njegovu kontrolu", poručio je Simon i dodao da je skandal sa curenjem informacija američke agencije NSA ohrabrilo zemlje poput Kine da donesu dodatna ograničenja pristupa internetu.

Prisutnim novinarima se obratila i koordinatorica CPJ-a za Evropu i Srednju Aziju Nina Ognianova, koja je uputila kritike Rusiji i Turskoj zbog odnosa prema medijima.

Istakavši da je ruski predsjednik Vladimir Putin novim mandatom donio i dodatne pritiske na medije u toj zemlji, Ognianova je kazala da većina medija u Rusiji trpi direktnu cenzuru ili neke posredne pritiske vlasti.

Ognianova je komentirala i stanje medija u Turskoj i kazala da se i u toj zemlji i dalje nastavljaju pritisci na novinare koji kritički pišu o situaciji u zemlji.

Koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour je kazao da se sloboda novinara u nekim zemljama Bliskog istoka naglo pogoršala.

On je naglasio da je Sirija i dalje najopasnija zemlja po živote novinara i dodao da su od početka rata u Siriji poginula najmanje 63 novinara. Kritike su upućene i na račun Iraka, Irana i Egipta.