BiH
0

CPCD: Poziv Parlamentu FBiH za organiziranje javnih saslušanja

FENA
U okviru aktivnosti Parlamentarnog programa koji provodi u 2007. godini, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je, imajući u vidu najnovije Izvještaje Ureda za reviziju institucija FBiH o reviziji finansijskih izvještaja ovih institucija, uputio zahtjev Parlamentu FBiH za sazivanje i organiziranje istražnih javnih rasprava u Parlamentu FBiH a u povodu navedenih izvještaja.

Zahtjevi su, kako je rečeno na konferenciji za novinare CPCD-a upućeni predsjedavajućem Predstavničkog doma Safetu Softiću i predsjedavajućem Doma naroda Stjepanu Krešiću te predsjednicima nadležnih radnih tijela oba doma Parlamenta FBiH.

"Javnost i građani od izabranih predstavnika i Parlamenta FBiH očekuju i traže da vrše nadzor i kontrolu nad zakonitošću rada pojedinaca, organa i institucija u FBiH uključujući zajedničke službe Parlamenta", kazala je novinarima koordinatorica Parlamentarnog programa "Monitoring rada i ocjena rezultata rada bh. parlamenta i parlamentaraca u vršenju njihovih mandata" Mirjana Sirćo.

Ona je dodala kako građani očekuju i inicijativu za preduzimanje odgovarajućih mjera u skladu s dužnostima i ovlaštenjima.

CPCD smatra da nalazi i analize revizora više ne smiju prolaziti bez utvrđivanja konkretne odgovornosti nadležnih institucija i pojedinaca te mjera koje će pomoći u otklanjanju nepravilnosti.

Predstavnici CPCD-a su također uputili javnu kritiku ministru za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Slobodanu Puhalici zbog nepoštivanja procedure za konsultacije s javnošću i organizacije po kojima postupaju ministarstva i druge institucije BiH prilikom izrade pravnih propisa.

Prema informacijama kojima raspolaže CPCD Vijeće ministara BiH je na jednoj od posljednjih sjednica usvojilo Prijedlog "Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH" i uputilo ga u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kako je naglašeno predlagač Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH nije poštovalo proceduru koja nalaže da se prijedlog zakona pusti u javnu raspravu tim više što se ovaj zakon tiče 42,8 posto građana koji žive u ruralnim područjima.

CPCD poziva Vijeće ministara BiH i/ili Parlamentarnu skupštinu da organiziraju javnu raspravu o ovom zakonu.