BiH
34

Legendarni skakač Goran Fink: I Bog kao da je htio reći da se sa novim Starim mostom rađa nešto lijepo

Piše: A. M.
Foto: Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Braća Jadranko i Goran Fink čuveni su skakači sa Starog mosta u Mostaru. Prvi skok sa novog luka Starog mosta na današnji dan 2004. godine izveo je upravo legendarni skakač Goran Fink.

Jadranko nije preživio nesretni rat u Mostaru. Brat Goran nakon ratnih golgota u kojima je između ostalog preživio logor na Heliodromu vratio se na Stari most i izveo prvi skok sa novog luka.

"Eh, srce mi je u tom trenutku bilo veliko kao kula. Stao sam na luk i pripremao se za skok. U tom momentu je puhnuo nevjerovatno jak vjetar nekarakterističan za Mostar i naše podneblje. Djeca koja su bili učesnici programa na otvaranju su zbog siline vjetra legla na most, a vjetar je velike kutije koje su bile na mostu počeo nositi kao da se radi o kutijama šibica. Ja sam morao sačekati, i skočio sam tek malo kasnije. Vjerujte mi, bio je to znak od Boga. Bog je htio reći da se rađa nešto novo i nešto lijepo", ispričao je Goran Fink za Klix.ba.

Edi i Goran Fink (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Edi i Goran Fink (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

Svaki ugrađeni kamen u novi most Goran je ispratio s obzirom da je bio zadužen za električne radove na mostu. S nestrpljenjem je čekao puštanje u funkciju, iako tvrdi da je onaj srušeni most bio mnogo ljepši od današnjeg.

"Treba biti realan, potrebno je mnogo vremena da ovaj most bude i približan onom srušenom. Onaj je imao specifičnu patinu koja ga je krasila i koja nedostaje ovom mostu”, s nostalgijom je rekao popularni skakač se sa tugom prisjetio momenta kada je saznao da Starog mosta više nema.

"Bio sam u logoru na Heliodromu. Išao sam na rad i saznao da je srušen. Teški su to bili moment za mene, ipak sam prethodnih 50 godina proveo tu. Iako potresen i tužan, vjerujte mi da u logoru nisam smio pokazati ni svoju pravu emociju", prisjeća se Fink.

Edi Fink (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Edi Fink (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Ljubav prema Starom mostu, Mostaru i Mostarcima Goran je prenio na svoga sina. Njegov nasljednik, sin Edi jedan je od najmlađih skakača sa Starog mosta.

Edi je ponosan na oca i strica, ali i na činjenicu da je osvajao nagrade na mostarskim skokovima još kao dječak.

"Stari most je uz FK Velež najveći simbol mog grada. Često sam tu na mostu, oko mosta, na rijeci, u Starom gradu. Tamo je meni najljepše, sa svojom mostarskom rajom", ispričao je Edi za Klix.ba.

Dodao je da je poseban osjećaj bio prošetati novim mostom, a skočiti prvi put sa Starog je nešto što je riječima teško opisati.

"Novi Stari most već deceniju je sa nama. Ponos Mostara prkosi onima koji su ga srušili još prije mog rođenja", rekao je Edi Fink koji se priprema za svoje peto učešće na mostarskim Skokovima.

Svakodnevno se priprema, a poseban motiv su mu nagrade koje je već osvajao na popularnim skokovima sa Starog mosta.