BiH
17

Čović: Za uginule životinje i najezdu komaraca treba nam sistemsko rješenje

Piše: J. H.
Dragan Čović i Tomislav Karamarko u Odžaku (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović i Tomislav Karamarko u Odžaku (Foto: Klix.ba)
Predsjednici HDZ-ova BiH i Hrvatske, Dragan Čović i Tomislav Karamarko obišli su poplavljena područja u Posavini. U razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, izrazili su veliku spremnost da zajedničkim snagama pomognu poplavama pogođenom stanovništvu.

Čović je kazao da mu je drago što je njegov kolega i prijatelj iz Hrvatske ponovo došao u ovaj dio BiH kako bi ponudio pomoć građanima u poplavljenim područjima.

"Došli smo da vidimo kako sistemski možemo pomoći i da osjetimo sa kojim se problemima suočavaju građani ovih područja. Sa ovim problemom živjet ćemo još nekoliko mjeseci", kazao je Čović.

On je dodao da danas treba najviše brinuti o zdravlju ljudi.

"Imamo mnogo uginulih životinja, najezdu komaraca i za ove probleme treba nam sistemsko rješenje. Ovo je pogranično područje i pokušat ćemo ove probleme riješiti zajedno sa Hrvatskom. Ukoliko se ne riješi problem komaraca i uginulih životinja u naredna dva, tri dana, imat ćemo potpuno druge zdravstvene probleme za naše stanovništvo", dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

On je poručio da će biti uz građane poplavljenih područja i ohrabrio ih na putu povratka u njihove domove.

"Bit ćemo im na usluzi da pomognemo u svemu što trebaju", poručio je Čović.

Karamarko je kazao da danas ne predstavlja zvaničnu Hrvatsku jer je u opoziciji, ali da će uraditi sve što je u njegovoj moći da pomogne ljudima koji žive u poplavljenim područjima oko Save.

"Ovo je zajednički transgranični problem jer ono što se desilo Hrvatskoj desilo se i BiH. Nažalost, ovo je jedna tragična elementarna nepogoda i hvala Bogu da nije bilo više žrtava.Ja ću prenijeti vlastima u Hrvatskoj ovaj današnji razgovor sa Čovićem i Izetbegovićem. Problemi su isti na obje strane", kazao je Karamarko nakon današnje posjete Odžaku.