BiH
3

Čović za Klix.ba: Hapšenja u Orašju neće narušiti odnose BiH i Hrvatske

Piše: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović u razgovoru za Klix.ba komentarisao je posljednja aktuelna dešavanja u BiH, počevši od hapšenja oficira HVO-a u Orašju, ali i funkcionisanje koalicije u FBiH i državnom nivou. Čović poručuje da će BiH sa Hrvatskom zadržati dobre odnose, ali i da će koalicija konačno profunkcionisati i riješiti nagomilane probleme.

Tema koja je posljednjih nekolikod ana uzburkala region je hapšenje deset oficira HVO-a u Orašju, o čemu je raspravljala i Vlada Hrvatske uz negodovanje zbog načina i i vremena kada je izvršeno hapšenje.

Čović smatra kako zbog te situacije postoje određeni problemi, ali da to neće narušiti odnose BiH i Hrvatske.

"Problemi postoje, ali hapšenje oficira HVO-a u Orašju neće narušiti odnose Hrvatske i BiH. Želim kazati da se takve stvari ne dešavaju u ozbiljnijim i uređenijim zemljama. Nečuveno je da vam prijatelj dođe u prvu zvaničnu posjetu i vi dva dana nakon toga izvršite avanturu koja izazove velike reakcije. U ovom slučaju postavlja se pitanje selektivnosti, odnosno načina i vremena kada su uhapšeni oficiri HVO-a, jer je poslata pogrešna poruka", kazao je Čović u razgovoru za Klix.ba.

Čović će sutra otputovati u zvaničnu posjetu Hrvatskoj, gdje će se sastati sa premijerom te zemlje Andrejom Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali i drugim zvaničnicima.

"U svojoj zvaničnoj posjeti koju ću sutra imati u Hrvatskoj vjerovatno ću i sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarati o temi hapšenja oficira HVO-a, što nas iznova vraća na pitanje, kakve međusobne odnose imamo. Ipak, koliko god je mučnine izazvao jedan ovakav potez, siguran sam da će se Hrvatska pokazati kao pravi partner BiH", poručuje Čović.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda osvrnuo se i na rad koalicije u FBiH i na državnom nivou, izražavajući optimizam da će se ključni problemi u radu kako zakonodavne tako i izvršne vlasti ubrzo otkloniti.

"Što se tiče izvršne vlasti u posljednja dva dana većina pitanja je usaglašena. Naš prioritet je da donesemo adekvatan zakon o braniteljskoj populaciji, jer želimo zaštititi dostojanstvo domovinskog rata i hrvatskih branitelja, koji su u zadnjih desetak godina oštećeni, kada se pravila prvo neselektivna, a zatim i krajnje selektivna revizija braniteljske populacije", objašnjava Čović.

Dodaje da do sada nije bilo političke volje da se to pitanje riješi, ali naglašava da je već za narednu sjednicu to pitanje uvršteno u dnevni red Parlamenta FBiH.

Lideri političkih stranaka u posljednja tri mjeseca tri puta su se sastajali i razmatrali probleme koji koče rad koalicije u FBiH, svaki put obećavajući konačno funkcioniranje svih segmenata i rad na brojnim infrastrukturnim projektima, ali se uvijek vraćaju na početak kada se pojavi prvi problem.

"Nažalost, čini mi se da je to pitanje naše nekompetentnosti kao pregovarača s jedne strane i međusobnog nepovjerenja, jer ne bi se moglo desiti da tri puta dogovarate neku stvar i onda ispočetka se vraćate na ista pitanja. To smo potvrdili i na zadnjem sastanku lidera koalicije na državnom nivou. Na svim prethodnim sastancima sve smo lijepo izdogovarali, pa i kada je u pitanju funkcioniranje određenih javnih preduzeća, poput Autocesta FBiH, ali kada na red dođu pitanja fiskalne politike, nastaje problem. Ipak, ja sam optimističan da ćemo na prvim sjednicama na nivou FBiH riješiti sva pitanja koja su do sada bila sporna", ističe Čović.

Naglašava kako su svi rokovi istekli i da u narednih desetak dana nadležni moraju riješiti sve nagomilane probleme, poput usvajanja zakona o akcizama i druga otvorena pitanja te otvoriti nova pitanja u skladu sa agendom koja je neophodna za Evropsku uniju.

"Naredni pravi test će nam biti posjeta komesara za proširenje Evropske unijeJohannesa Hahna BiH, 9. decembra kada ćemo i dobiti upitnik Evropske unije. Ako do tada sustignemo sve nedostatke koje imamo, moramo pred sebe postaviti novu agendu na kojoj ćemo raditi, kako bi do kraja 2017. godine dobili kandidatski status za članstvo u EU. Test nam je upravo ovo vrijeme do dobijanja upitnika, da vidimo hoćemo li ispuniti obećanja koja smo građanima davali u posljednjih šest mjeseci", zaključio je Čović.