BiH
0

Čović: Za BiH su ključni povjerenje, rizik i hrabrost

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je tokom panela o evropskoj budućnosti BiH, u okviru IX sastanka na visokom nivou koji je danas u Sarajevu organizirao Međunarodni centar "Nizami Ganjavi", konstatirao da su tri stvari ključne za BiH, a to su povjerenje, rizik i hrabrost.

Međutim, ukazao je na činjenicu da različita gledanja na BiH pokazuju političku nezrelost, jer se nosioci vlasti BiH nisu u stanju dogovoriti o datumu zajedničkih blagdana.

Također, dodao je, nisu se u stanju dogovoriti niti u vezi s vjerskim blagdanima, što opet pokazuje nedostatak dovoljne hrabrosti. S tim u vezi izrazio je uvjerenje da će u naredne dvije godine podići komunikaciju na viši nivo te prenijeti je na svoje suradnike.

Napomenuo je da su prijatelji iz EU snažno otvorili vrata BiH kada su u pitanju evropske integracije, ali i da sada EU ima veće prioritete od proširenja. Konstatirao je da BiH nema snage da utječe na neke globalne projekte, ali da ukoliko se opredijelimo za evropski put, onda bismo to morali staviti u prioritet promišljanja svih politika u BiH.

Čović je izrazio uvjerenje da će BiH u narednih 15 dana dobiti upitnik Evropske komisije te istakao da evropski put BiH nema alternativu.

Komentirajući Dejtonski sporazum, kazao je da je Dejton donio nužno potreban mir, ali da smo nakon početnog zamaha postali zarobljenici ideja definiranih ovim sporazumom, dodavši da će teško doći do ponovnog okupljanja oko BiH.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH i član Odbora protektora Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" Zlatko Lagumdžija kazao je da na Balkanu nema sreće bez prosperitetne BiH, kao društva zajedničkih vrijednosti.

Kako je rekao, posebno je bitno da se iz BiH pošalju važne poruke, da je neupitna budućnost EU neupitna te da je budućnost Balkana od ključnog značaja za budućnost Evrope.

Također, dodao je, BiH je srce svih problema na Balkanu, istakavši da je u mjeri u kojoj je Balkan uspješan, u toj mjeri je bolje i BiH.

Zaključio je da je s ovog skupa bitno uputiti jasnu i preciznu poruku da ne postoji plan B niti za BiH, a ni za mirniji i prosperitetniji Balkan te da je jedini način za napredovanje ispunjavanje domaće zadaće iz evropskog puta.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je u posljednje vrijeme mnogo napravljeno u pogledu evropskog puta BiH te da je učinjen veliki korak naprijed ka Briselu i da za to zasluge pripadaju svim nivoima vlasti.

Podsjetio je da je jedno od pitanja bila brzina kojom bi određeni koraci trebali biti učinjeni na putu ka EU, jer mnogi su bili mišljenja da je za BiH bilo previše rano za podnošenje aplikacije za članstvo.

Ono što je bitno u tom kontekstu, naglasio je Crnadak, jeste da BiH ide dovoljno brzo, ali da to ne bude nauštrb zadataka i standarda koji moraju biti ispunjeni.

Složio se s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem da je u BiH potrebna velika količina povjerenja i hrabrosti te poručio da svi odgovorni akteri trebaju doprinijeti i jednom i drugom.

Također je istakao značaj regionalne saradnje kazavši da je u tom smislu bitno za BiH da je poslala poruku da je ova vrsta saradnje značajna isto toliko koliko i evropske integracije.

Komentirajući značaj Dejtona, rekao je da je za BiH isto toliko bitan koliko i Brisel, koji je sinonim EU, dok je za Dejton II rekao da nije realan, ne bi imao smisla i ne bi donio neku korist

Bivši predsjednik vlade Belgije Yves Leterme izrazio je podršku balkanskoj regiji "kao svojoj destinaciji" te da je na temelju vrijednosti i geografske odrednice - vidi kao EU.

Međutim, napomenuo je da se, kada gledamo o budućnosti demokratije koja je izložena velikom pritisku, centralna, istočna Evropa i Balkan vide kao neki mrtvi ugao, što je, smatra, paradoks.

Naglasio je da je EU bila preambiciozna, da je previše obećavala, a malo ostvarivala te da integracija treba ići "rame uz rame" i donijeti veći stepen povjerenja među građanima.

Kazao je da za ovu regiju niti za EU nema alternative te da integracija i saradnja moraju biti produbljeni, što je bitno i s aspekta evropskog puta BiH.