Sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH
0

Čović: Sva moja imovina je transparentna i do kraja javna

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
"Sva je moja imovina transparentna i do kraja javna i svi koji pokušavaju danima, zbog toga što vršimo vrlo jasan pritisak na reorganizaciju federalne vlasti, izložiti neugodnostima moju malenkost, neće uspjeti, kao ni bezbroj puta do sada, ma što neko mislio o tome", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odgovarajući na pitanja vezana za izgradnju njegove porodične kuće u Mostaru, o čemu su ovih dana pisali mediji.

On je pojasnio kako je sva njegova imovina kada se kandidirao za Parlament 2010. godine zapisana u imovinskom kartonu i da će sve promjene koje nastanu bit također zapisane, sukladno uputama i pravilnicima kojima je to definirano.

"Ponosan sam na ono što sam radio svih ovih godina i svi oni koji pokušavaju na ovakav način špekulirati za njih imam poruku: 'Ja sam Mostarac i nastavit ću živjeti u Mostaru'. Svima koji pokušavaju na različite načine špekulirati o vrijednosti, o načinu kako je izgrađena kuća, o vlasniku toga objekta, neću govoriti ružne riječi, samo ću reći da svako ima svoj obraz", kazao je Čović.

Današnja konferencija za novinare upriličena je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je bilo riječi o aktuelnim političkim prilikama u BiH, o setu zakona o kojima se raspravlja na razini Vijeća ministara BiH, a koji su predmet dogovora i usuglašenih stavova "šestorke".

Na sjednici je dogovoreno kako će predstavnici HDZ-a BiH posjetiti sve kantonalne i regionalne organizacije tokom februara te da će organizirati javne tribine kako bi svi građani i članovi Stranke u svim dijelovima BiH mogli kazati svoje mišljenje vezano za promjene Ustava BiH, s posebnim naglaskom na reorganizaciju Federacije.

Čović je dodao kako je danas bilo riječi i o funkcioniranju vlasti u FBiH kojoj bi za nekih sedam do deset dana, kako je kazao, trebalo biti izglasano nepovjerenje, a bilo je govora i o evropskim integracijama te o organiziranju sjednice Hrvatskog narodnog sabora.

Na pitanje novinara koliko mjesta očekuje za Hrvate i koja su to mjesta nakon eventualne rekonstrukcije Vlade F BiH, Čović je kazao kako je danas o tome teško govoriti, ali da HDZ BiH ima potpisan sporazum s bošnjačkim strankama koje čine četvorku i kako po tom sporazumu Hrvatima pripada pet mjesta i mjesto predsjednika Federacije, kao i neka druga mjesta koja su vezana za izvršnu vlast.

Govoreći o tome kada bi moglo doći do rekonstrukcije Vlade F BiH, Čović je kazao kako on može dati ličnu procjenu na koju se može različito gledati.

"Ovo smo trebali davno završiti. Imamo potpisane izjave uvjerljive većine i zastupnika i izaslanika oba Doma i ako oni izglasaju nepovjerenje najdalje do 28. januara, samim tim činom Vlada je prestala funkcionirati i ona može imati samo neki tehnički mandat. Nakon toga ulazimo u ozbiljnu, ozbiljniju krizu od one koju danas imamo. Neozbiljno bi bilo tražiti neke rokove i ići prema trećem, četvrtom ili petom mjesecu. Moguće je da se to nikada ne dogodi, ali mi ćemo, i ja lično, učiniti sve da oni koji su legitimni predstavnici jednoga, drugoga i trećeg naroda, koji čine većinu u Parlamentu, ako je ikako moguće, već idući mjesec završe ciklus rekonstrukcije, iako to danas izgleda nerealno", kazao je Čović.

Na upit novinara može li se očekivati približavanje HDZ BiH SDA-u i hoće li Stranka za boljitak ostati u cjelokupnom procesu rekonstrukcije Vlade F BiH, Čović je kazao kako je nedavno od predstavnika međunarodne zajednice također dobio pitanje: je li HDZ BiH spreman prihvatiti ostale hrvatske stranke da budu u hrvatskoj kvoti, te kako je na to odgovorio, na opće iznenađenje svih prisutnih, da je HDZ BiH spreman i na to, ali uz uvjet da i kompletna bošnjačka kvota bude u toj cjelini.

"Odmah sam dobio odgovor kako je to nemoguće, pa onda sam i ja kazao kako je nemoguće, ali sam dodao kako je HDZ BiH spreman na to samo na taj način, te kako realno ne postoji takva mogućnost što se tiče hrvatske kvote, a oko druge kvote ne želim spekulirati. Naime, tada bi to bila vlada nekakvog spasa, što je u ovome trenutku nemoguće postići", kazao je Čović.