BiH
10

Čović: Susret s kancelarkom Merkel dolazi u idealno vrijeme

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Saveznoj Republici Njemačkoj i susret s kancelarkom Angelom Merkel bit će kruna naših vanjskopolitičkih aktivnosti prije početka ljetnih odmora i preuzimanja novih reformskih obaveza", izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj sjednici prihvatilo je poziv kancelarke SR Njemačke Angele Merkel za sastanak u Berlinu 30. juna ove godine.

Čović kaže da je taj posjet dugo dogovaran i da dolazi u „idealno vrijeme, da kao trojica članova Predsjedništva tokom službenog posjeta Berlinu možemo odaslati poruku kada je u pitanju vođenje vanjske politike BiH“.

"Uvjeren sam da će se to poklopiti sa signalima koje očekujemo iz Brisela. Do tada bi mi morali završiti sve ono što smo obećali prilikom predaje aplikacije za članstvo u EU i ja vjerujem da ćemo odmah iza toga dobiti upitnik te da će taj naš europski put biti ubrzan do te mjere da, kako je i planirano, iduće godine u sedmom ili osmom mjesecu dobijemo kandidacijski status", ističe Čović.

On smatra da članovi Predsjedništva ovaj posjet i razgovor s kancelarkom Merkel trebaju iskoristiti i kako bi definirali poziciju BiH na međunarodnoj političkoj sceni.

"Velika je to odgovornost i značaj same činjenica da pričamo o svim pitanjima koje stoje pred BiH kao središtem stabilnosti jugoistočne Evrope. Mi u BiH ne smijemo potcijeniti tu ulogu niti je se odricati", poručio je Čović u izjavi za Fenu.