BiH
4

Čović: Stranke HNS-a podržat će jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH

FENA
Sve stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora podržat će jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH i ne postoji nikakva mogućnost da članice HNS-a prave bilo kakve koalicije s drugim strankama bez suglasnosti ovoga sabora, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a održane u Mostaru.
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

Čović je kazao kako se na današnjoj sjednici tog tijela raspravljalo o aktivnostima oko idućih izbore te o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Što se tiče priprema za opće izbore, za 20. marta dogovorena je nova sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj se izaći s konkretnim prijedlozima.

"Jasno smo kazali kako sve stranke HNS-a trebaju stvoriti tehničke uvjete da zajedno izađu na izbore na svim razinama", kazao je Čović, dodavši kako se postoji mogućnost i da se u nekim kantonima to drugačije uredi.

Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

Predsjednik HDZ-a BiH osvrnuo se i na jučerašnji razgovor koji je vodio s ministricom vanjskih poslova RH Vesnom Pusić a tiče se sastanka ministara vanjskih poslova EU koji će se održati u ponedjeljak, a na kojem će tema biti BiH.

Čović je kako je kazao kako je hrvatskoj ministrici iznio stavove HNS-a oko BiH i njezina uređenja, kao i euroatlantskog puta te o stavu oko suspenzije ministra sigurnosti BiH.

"Pozvali smo sve kantonalne vlade i sve naše predstavnike zakonodavne vlasti na federalnoj razini da se oštro suprotstave bilo kojoj formi centralizacije u FBiH koju danas provode bošnjačke stranke pod plaštem pokušaja da se riješe određeni socijalni i druge problemi koje danas imamo, i koje se s pravom ističu kao problem građana BiH. Međutim, vrlo smo jasno kazali, ni slučajno kroz koncept centralizacije i preuzimanja ustavnih ovlasti kantona", naglasio je Čović.

Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

Što se tiče trenutne pozicije ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, Čović je kazao kako on nije smijenjen.

"Za Radončićevu smijenu treba se izjasniti Parlamentarna skupština BiH, odnosno oba doma te skupštine. Naš stav oko toga je vrlo jasan, jer smatramo, ako bi stranka, na čijem je čelu, izašla iz vlasti ne bismo imali parlamentarnu većinu u BiH", naglasio je Čović.

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, Čović je naglasio kako je sasvim sigurno da će HNS imati jednog kandidata u ime hrvatskog naroda.

"Više smo puta kazali kako će sve stranke okupljene oko Predsjedništva HNS-a podržati jednog kandidata", naglasio je.

Foto: FF PIXMOS/Klix.ba
Foto: FF PIXMOS/Klix.ba

Čović nije želio komentirati presudu hrvatskom HDZ-u u slučaju Fimi medija jer, kako je kazao, nije pravomoćna.

Što se tiče odnosa u FBiH, predsjednik HDZ-a BiH naglašava kako trend centralizacije traje već duže vrijeme, osobito u vrijeme sadašnje izvršne vlasti.

"Niko nema pravo preuzimati ustavne ovlasti kantona sve dok se ne dogovorimo o reorganizaciji Federacije. Mislim kako je potpuno pogrešno i politički vrlo rizično ulaziti u otvoren proces centralizacije", naglasio je Čović.

Na kraju je ponovio kako su stranke u BiH "već duboko" u izbornoj utakmici što se, po njegovim riječima, vidi po različitim potezima pojedinih stranaka, a posebno se to odnosi na bošnjačku političku scenu.