BiH
0

Čović sprema kontra sastanak SDP-u

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
HDZ BiH sazvaće ovih dana sastanak svih stranaka iz sva tri naroda koje su dobile većinsku podršku na izborima, kao odgovor na potpisivanje programske platforme SDP-a, SDA, HSP-a i ''Radom za boljitak'', rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je pojasnio da je cilj sastanka da se iskaže jasan stav o formiranju vlasti i provođenju rezultata izbora, i da se daju odgovori na pitanja od vitalnog interesa za sva tri naroda, među kojima su ustavna jednakost i izborni zakon. On je dodao da će sastanak više političkih stranaka biti održan narednih dana, a da će za vrijeme praznika, do sredine januara vladati zatišje. Nakon danas održane sjednice Predsjedništva HDZ-a, Čović je istakao da programska platforma koju su danas potpisale četiri stranke u FBiH ne nudi ništa novo, nego je improvizacija koja crpi neke elemente iz aprilskog paketa koji je odbačen prije četiri godine. Na pitanje vode li SDP-ovi potezi ka prijevremenim izborima, Čović je naglasio da je to moguće, ali i besmisleno. "Ako se nastavi ovako, novi izbori su neminovnost. Međutim, ja mislim da novi izbori nemaju smisla. Izgubićemo još barem pola godine i ko zna koliko novca, a ne vidim šta bismo dobili. Što se tiče HDZ-a BiH, mi se ne plašimo novih izbora. Na njima bismo samo mogli imati bolji rezultat", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je naglasio da u platformi SDP-a nigdje nema ključnih elemenata Kreševske deklaracije u kojoj je ključna ustavna jednakost tri naroda ili neprihvatanje dvoentitetske BiH.

"Ove stranke (HSP i NS `Radom za boljitak`) su svojim ponašanjem odustale od onoga što su potpisale u Kreševu", istakao je Čović i dodao da ga iznenađuje da su hrvatske stranke prihvatile igru koja vodi ka oslabljivanju hrvatske političke volje u BiH. 

Na sjednici Predsjedništva HDZ BiH zaključeno je da treba zatražiti odgađanje zakazane sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH jer ne postoji dogovor o parlamentarnoj većini.

HDZ će, rekao je Čović, uputiti već danas dopis privremenom predsjedavajućem Predstavničkog doma Adnanu Bašiću da se sjednica odgodi za polovinu januara kada se stvore uslovi za njeno održavanje.