BiH
7

Čović: Sedam odgovora za izlazak BiH iz krize

FENA
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) danas smo snažniji nego ikada - istakao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović danas na predizbornom skupu održanom u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu.

Čović se osvrnuo na program HDZ-a i HNS-a BiH koji je sadržan u sedam tačaka, što je zapravo sedam odgovora na pitanja koji bi trebali riješiti većinu problema koje danas imaju svi građani BiH.

Radi se o novom federalnom ustroju BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda, kandidatski status za Evropsku uniju (EU), privredni rast i razvoj, pravna država, odlučna borba protiv korupcije i kriminala, socijalna pravednost, te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata.

"Želimo tih sedam odgovora u jednom paketu ponuditi za izlazak BiH iz krize", kazao je Čović.

Pored nositelja liste Koalicije HNS BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Igora Radovanovića i nositelja liste HNS BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Željka Filipovića, okupljenima se obratio i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Sarajevo i nositelj liste za Skuštinu KS Anton Rill.

Podsjetio je na 18. august 1990. kada je u Sarajevu osnovan HDZ BiH koji obilježava 24 godišnjicu naglašavajući da se već tada HDZ zalagao za uspostavu građanskih i demokratskih sloboda.

Rill je istakao da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH najveći borci za opstanak BiH.

"Oni se danas bore za vladavinu zakona, poštivanje ustava, bore se za svoj opstanak u svojoj zemlji. Hrvati su uvijek bili dio BiH. Mi smo stvarali povijest ove zemlje i dali ogroman doprinos u razvoju kulture BiH", istakao je Rill.

Naveo je da Hrvata danas u Sarajevu ima sve manje, te da loša ekonomska situacija u zemlji odvodi sve više mladih ljudi iz BiH, i to ne samo Hrvata.

Rill je kazao da su spremni da daju svoj doprinos kao uvijek u razvoju grada Sarajeva, te da imaju mlade, sposobne i obrazovane kadrove koji mogu pružiti jako puno ovome gradu.

"Ovo jeste naša zemlja, a Sarajevo jeste i naš grad i uvijek će to biti", kazao je Rill.