BiH
0

Čović se susreo s veleposlanikom Tathemom

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Središnjici svoje stranke u Mostaru s novoimenovanim britanskim veleposlanikom u Bosni i Hercegovini Michaelom Tathamom.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje te sstranke, na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i gradu Mostaru, s posebnim osvrtom na dogovor lidera HDZ-a BIH, SDA i SNSD-a postignut u Prudu kod Odžaka, te položaju hrvatskog naroda u BiH.

Veleposlanik Tatham kazao je kako Velika Britanija ostaje predana europskim standardima Bosne i Hercegovine i želi da sve zemlje regije budu članice Europske unije.

"Vlada Velike Britanije ulaže velike napore kako bi se Bosna i Hercegovina u potpunosti integrirala u europske strukture. Konstruktivan pristup rješavanju problema jest ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara.

Vlada Velike Britanije pozdravlja dogovor iz Pruda, koji treba što prije staviti u parlamentarnu proceduru te nakon usvajanja krenuti s njegovom provedbom. Ovaj sporazum pozdravila je i EU jer bi on mogao riješiti ključna pitanja za napredak BiH i ubrzati njezin europski put. Nerazumijevanje važnosti te izostanak potpore ovom sporazumu Bosnu i Hercegovinu izlaže opasnosti da zaostane za svojim susjedima na putu ka Europskoj uniji", istaknuo je veleposlanik Tatham.

"Jasno je kako se nalazimo u jednoj nezavidnoj situaciji. Poslije potpisivanja sporazuma SAA nismo ništa napravili što bi bilo vrijedno. Što se tiče ustavnih promjena, one su prioritet svih prioriteta, jer poslije ovog dogovora iz Pruda kod Odžaka, koji je po meni jedno veliko ohrabrenje, sad je vrijeme za ustavnu reformu.

HDZBiH zauzima se za realizaciju Kreševske deklaracije i ona je za nas jasan okvir. Za većinu je prihvatljivo naše stajalište. Sporazum iz Pruda smatram povijesnim dogovorom, posebice ako se ima ne umu sve što se zbivalo posljednje dvije godine s našim dogovaranjima na sastancima šest stranaka i neusuglašenosti u svim pitanjima", ocjenio je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.