BiH
0

Čović se susreo s ambasadoricom Francuske

Sarajevo-x.com
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović razgovarao je danas, 21. januara 2008. godine, u Središnjici HDZBiH u Mostaru sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH, Maryse Berniau.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na tijek procesa oko donošenja novog Ustava BiH, usvajanje zakona nužnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i aktivnostima HDZBiH za predstojeće lokalne izbore 2008. u BiH.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović istaknuo je da će dok god ne dobijemo novi Ustav BiH koji će apsolutno štiti prava jednog, drugog i trećeg naroda, biti nesporazuma u BiH, te je dodao kako će se s novim Ustavom, koji će garantirati apsolutna prava za sva tri konstitutivna naroda u BiH, brže dolaziti do kompromisa.

Čović je istaknuo stav HDZBiH kako je BiH višenacionalna država bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i svih njezinih građana.

"Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao suvereni i konstitutivni narodi i građani Bosne i Hercegovine, ostvarujući svoja suverena prava uređuju BiH kao decentraliziranu, demokratsku, pravnu i socijalnu državu, sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima. BiH mora imati tri razine vlasti, a srednju razinu vlasti treba urediti od četiri federalne jedinice. Jednu od federalnih jedinica čini Distrikt Sarajevo. Federalne jedinice se uspostavljaju na temelju povijesnih, etničkih, zemljopisnih i drugih kriterija i ne moraju imati teritorijalni kontinuitet. Svaka od tri razine vlasti mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv“, istaknuo je dr. Čović i dodao da BiH mora biti snažno decentralizirana država kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj cijele države, te da je za HDZBiH neprihvatljiva sadašnja dvoentitetska podjela BiH.

Predsjednik HDZBiH istaknuo je kako hrvatski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, treba imati radio i TV na hrvatskom jeziku koji bi se financirali na isti način kako se financira javni RTV sustav.

"To će biti jedan od naših uvjeta u organiziranju informativnog života u BiH", kazao je dr. Čović i dodao kako HDZBiH neće biti kočnica na putu BiH ka Europskoj uniji, ali neće ni odustati od "legitimnog prava hrvatskog naroda na televiziju na hrvatskom jeziku".