Reakcija SDP-a
0

Čović se pridružio Dodiku u sukobu sa SAD i EU

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da se otvorenom podrškom najavljenom referendumu u Republici Srpskoj /RS/ predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović pridružio predsjedniku RS Miloradu Dodiku u otvorenom sukobu sa SAD i EU.

Kako je saopšteno iz SDP-a BiH, Čovićeva podrška Dodikovom djelovanju svrstava ga među protivnike BiH i njene integracije u EU i NATO.

"Podržavanjem nelegalnog referenduma, koji predstavlja odustajanje od Dejtonskog sporazuma i samim time prijetnju miru u BiH i regionu, lider HDZ-a BiH je okrenuo tu stranku i protiv stava zvaničnog Zagreba koji je juče nedvosmisleno stao uz bok evroatlantskom bloku u UN", smatraju u SDP-u BiH. 

Iz SDP-a BiH navode da Čovićeva izjava predstavlja dodatni razlog da međunarodnih predstavnik bez ikakvog odlaganja, u skladu sa njegovim obavezama proisteklim iz Dejtonskog sporazuma, poništi odluku o referendumu, onemogući njegovo održavanje i izrekne odgovarajuće sankcije za sve koji su odgovorni za napade na ustavni poredak i mir u BiH.