BiH
0

Čović: Sastanak lidera stranaka o formiranju Vijeća ministara

FENA
Dragan Čović, (Foto: Arhiv/Klix)
Dragan Čović, (Foto: Arhiv/Klix)
Uvjeren sam da će u srijedu biti održan sastanak lidera svih stranaka te da će se stvoriti uvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH, kazao je sinoć u Sarajevu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

On je to izjavio nakon radnog sastanka s predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem i predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Mladenom Ivanićem.

Očekuje da će sastanak oko formiranja Vijeća ministara BiH biti održan sutra u poslijepodnevnim satima, a prekosutra oko formiranja vlasti u Federaciji BiH.

"Nadam se da će biti konkretan dogovor, jer više nema smisla čekati", poručio je.

Što se tiče vlasti u Federaciji BiH, Čović je kazao da je situacija znatno drugačija.

Smatra da prema njegovim mjerilima HDZ ima najbolji izborni rezultat, jer je apsolutni pobjednik unutar jednog naroda.

"Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić može drugačije misliti, jer ima drugačiju političku poziciju i ja to uvažavam", istakao je.

Dodao je da HDZ ne traži previše, te da će se rješenje morati tražiti u nekom drugom prostoru, ali ne u HDZ-u.

"Uvažavam sve kolege i vlast treba uspostaviti hitno, ali vjerujem da će to biti u narednih par dana", istaknuo je.

Naglasio je da HDZ ima partnere isto kao što i SDA ima DF za partnera.

"Svi zajedno možemo sjesti i dogovarati se, ali onda moramo pozvati sve stranke, jer i ja nekome moram polagati račune", zaključio je.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je da je zadovoljan sastankom dodajući da ne vidi razlog da se u skorije vrijeme ne formira Vijeće ministara BiH.

"Nemamo nekih dilema oko podjele određenih pozicija i stekli su se svi uslovi da vidimo ko će sjediti u Vijeću ministara BiH", naglasio je.

Dodao je da niko nema razlog da blokira proces formiranja vlasti te da su svi spremni da uvaže mišljenja drugih.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je naglasio da je ovakav sastanak održao sa svim liderima stranaka u vlasti.

"Mislim da su se stvorili uslovi da se zakaže sastanak svih potencijalnih partnera i nadam se da ćemo sutra uskladiti vrijeme", istaknuo je.

Ivanić se nada da problemi oko formiranja vlasti u Federaciji BiH neće proizvesti probleme oko formiranja Vijeća ministara BiH.