BiH
0

Čović s Grabar-Kitarović razgovarao o političkoj situaciji i odnosima BiH i Hrvatske

Piše: Er. M.
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
U okviru proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Oluja”, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Teme razgovora bile su regionalne prilike i saradnja, bilateralni odnosi dviju zemalja, kao i trenutačna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom istaknut je značaj neodložnog unapređenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa u regiji, s ciljem jačanja međusobne saradnje na svim poljima.

Sagovornici su se složili da je za postizanje toga cilja ključan proces pomirenja temeljen na istini, historijskim činjenicama i presudama međunarodnih sudskih instanci, ali i iskrenim suosjećanjem prema svim žrtvama protekloga rata.

S tim u vezi regionalne vođe imaju veliku odgovornost da promiču istinu kako bi se uspješno okončao proces pomirenja i stvorili preduvjeti za nesmetan razvitak saradnje na svim poljima relevantnim i za proces integracije zemalja regije u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine informisao je predsjednicu Hrvatske o aktualnim političkim odnosima, aktivnostima vezanim za provedbu privrednih i socijalnih reformi u Bosni i Hercegovini u okviru europskog puta, te pratećim izazovima i poteškoćama.

U tom dijelu s posebnom pozornošću su razmotrene društveno-političke implikacije vezane za nedavno usvojeni Zakon o radu, koji predstavlja jedan od najzahtjevnijih reformskih zakona, kao i nužnost što skorijih izmjena izbornog zakona koji je posebno značajan sa stajališta unapređenja vladavine prava.

Predsjednica Hrvatske iskazala je punu podršku europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i reformskim naporima koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH, izuzetno cijeneći proaktivnu ulogu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je u tom procesu preuzelo lidersku ulogu.

Konkretan iskorak u tom pravcu je omogućilo uspješno aktualiziranje reformske agende, mehanizma koordinacije i master plana integrisanja, kao triju ključnih pitanja za deblokadu europskoga puta Bosne i Hercegovine, a koja su razmatrana na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj pod predsjedanjem Dragana Čovića.

U tom smislu, predsjednica Hrvatske pozdravila je snažnu eurointegracijsku inicijativu Dragana Čovića i zaključila da je izuzetno važno nastaviti reforme nesmanjenom dinamikom.

Sagovornici su dogovorili intenziviranje kontakata i saradnje u predstojećem razdoblju, a Čović je pozvao predsjednicu Hrvatske da u što skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je ona i prihvatila.