BiH
16

Čović: Rezultati izbora u Hrvatskoj su iznad očekivanja, neće biti teško formirati vlast

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jutros je u Mostaru prokomentarisao preliminarne rezultate izbora u Hrvatskoj, gdje je najveći broj mandata osvojio HDZ i to 61 mandat.

"Rezultati izbora su dobri i iznad očekivanja. Dobro znamo šta smo planirali i sa Plenkovićem smo se u zadnjih nekoliko mjeseci trebali vratiti iz jedne teške i zahtjevne situacije u jednu pobjedničku. Ako ostane ovaj broj mandata (61) to je ogroman pregovarački kapacitet", kazao je Čović u izjavi za medije nakon što je primio rukometaše Zrinjskog, gdje mu je uručena počasna članska karta.

Kazao je da će Andrej Plenković najvjerovatnije biti novi premijer Hrvatske, ali da je potrebno što prije formirati vlast, kako bi se ostavilo manje prostora za bilo kakve špekulacije, ali i kako bi se realizirali svi projekti koji su u planu sa BiH.

"Mislim da neće biti teško formirati vlast i da će ona biti stabilnija od prethodne", naglasio je Čović.

On nije posebno želio komentirati izborni rezultat bivšeg generala Željka Glasnovića, koji će također iz reda dijaspore ući u hrvatski Sabor, ali kao nezavisni kandidat, iako je na prethodnim izborima bio kandidat HDZ-a.

"Zagovarao sam tri mandata HDZ-u, ali ni sada se ništa neće promijeniti. Hrvati u BiH se ne smiju dijeliti, a naročito kada su u pitanju projekti prema vani", istakao je Čović.

Pored konstatacije da je kampanja bila prljava, Čović je promlematizirao i činjenicu što je za hrvatske državljane s pravom glasa otvoren mali broj biračkih mjesta u BiH i to samo u nekoliko gradova te su mnogi morali prelaziti i po 200 kilometara kako bi glasali.