HDZ imenovao kandidata
0

FOTO / Čović predložio Krišto na čelo Vijeća ministara

FENA
Dragan Čović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kandidatkinja hrvatskog bloka za predsjedavajućeg Vijeća ministara je Borjana Krišto, rekao je nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Čović je istakao da je Krišto itekako kompetentna za ovaj posao te da je njen legitimitet potvrđen na prošlim izborima na kojim je dobila više glasova nego svi ostali hrvatski kandidati zajedno.

"Drago mi je da su sva tri člana Predsjedništva BiH suglasna o tome da predsjednik Vijeća ministara ovaj put treba biti Hrvat", kazao je Čović.

HDZBiH će u Vijeću ministara insistirati da dva ministarska mjesta pripadnu hrvatskom bloku, kao i pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Kada su u pitanju ostale pozicije, Čović smatra da tri mjesta trebaju pripasti Bošnjacima, dok tri preostale srpske pozicije, kao i ona iz reda ostalih trebaju pripasti bloku SNSD i SDS.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Ako bi se i dalje išlo spekulirati slično onome što se radilo na razini Vlade FBiH, ako neko pokuša izigrati legitimnu volju hrvatskog naroda najviše će izgubiti BiH", kazao je Čović.

Dodao je da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na sastanku vrlo jasno rekao da je njegov lični stav da predsjedavajući Vijeća ministra treba biti iz HDZ-a i da je Krišto krajnje kompetentna za tu poziciju.

"U narednih sedam dana pokušat ćemo napraviti još jedan sastanak stranaka sva tri naroda da se pokuša naći neki kompromis, jer ako bismo išli nekim drugim putem, bojim se da predsjedavajućeg i Vijeće ministara nećemo dobiti za dva, tri ili nekoliko mjeseci", rekao je Čović.