BiH
0

Čović: Posjeta saudijskog kralja našoj državi u maju ili junu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da mu je jučer u Rijadu saudijski princ, koji je ujedno i ministar odbrane te zemlje, obećao da će zajedno sa svojim saradnicima i investitorima posjetiti BiH do kraja januara 2016.

On je danas u Sarajevu kazao da je tokom službene posjete Rijadu pozvao i saudijskog kralja da posjeti Bosnu i Hercegovinu, te da bi ta posjeta mogla biti realizirana u maju ili junu 2016.

Čović je pojasnio da je na sastancima s drugim saudijskim ministrima i privrednicima koji su već investirali u BiH razgovarano o preprekama s kojim su se susreli, jer je neophodno razumijeti da je kapital koji dolazi iz tog i bilo kojeg drugog dijela svijeta vrlo "plašljiv" i treba mu osigurati pravnu sigurnost i u konačnici pozitivan rezultat.

Rekao je da će narednih par mjeseci morati biti izrađena strategija odnosa s investitorima kako bi putem entiteta, u čijoj je nadležnosti glavnina nadležnosti za privredu, otklonili prepreke za investicije.

Čović je istakao da će u toj strategiji morati biti određeno u kojem procentu u bh. privredi trebaju biti zastupljene industrija, poljoprivreda i turizam.

On smatra da nema drugog načina za privlačenje investicija nego da uvijek neko od pet ili šest ljudi iz vrha bh. izvršne i zakonodavne vlasti bude negdje u svijetu, predstavlja Bosnu i Hercegovinu i otvara njena vrata.