BiH
102

Čović papi Franji poklonio statuu bosanske kraljice Katarine

Klix.ba
Na audijenciji u Vatikanu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, danas je razgovarao sa Svetim Ocem papom Franjom, državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, te tajnikom za odnose sa državama NJ.E. monsinjorom Dominiquom Mambertijem.

Čović i papa Franjo razgovarali su o aktualnoj situaciji u BiH, prilikama i odnosima u BiH, socioekonomskim i privrednim problemima, kao o i demografskoj situaciji, te pitanjima položaja i brige za mlade i porodice kao osnove svakog zdravog i sretnog društva.

U kontekstu razgovora o prilikama i odnosima u BiH, posebno je razgovarano o položaju hrvatskoga naroda, kao i o provedbi Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom, saopćeno je iz Čovićevog kabineta.

Član Predsjedništva BiH izrazio je zahvalnost papi Franji za iskazanu stalnu brigu za BiH kao državu jednakopravnih naroda, te za svaku drugu podršku i pomoć u najtežim trenucima, uključujući nedavne elementarne nepogode.

Čović je pozvao Svetog Oca da posjeti BiH i prenio mu pozdrave iz naše zemlje. Ovom prilikom je Svetom Ocu uručio dar, statuu Katarine Kosače-Kotromanić, autora Florijana Mićkovića.

Čović je u Vatikanu razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom o BiH, njenom EU putu i reformskim procesima nužnim za uspostavu i izgradnju pravno uređene, sigurne i stabilne države jedakopravnih naroda i građana.

Govoreći o integracijskim procesima naše zemlje u EU, Čović je istaknuo kako je sadašnje ustavno rješenje prepreka reformama koje stoje pred bh. vlastima.

U razgovoru o provedbi Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom, naglašena je važnost provedbe Ugovora za sve narode koji žive u BiH.

"Institucije vlasti trebaju učiniti da se kroz zakonsku regulativu osigura provedba Ugovora", zaključeno.

U razgovoru sa kardinalom Parolinom su učestvovali prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, te dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara. Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Čović je kardinalu Parolinu poklonio reljef "Fratar zagrlio zemlju“, profesora Stipe Sikirice iz Zagreba.