BiH
0

Čović: Osnaživanje žena na državnom i međunarodnom nivou ostaje prioritet

Piše: Er. M.
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je stvoren poprilično čvrst pravni i institucionalni okvir za unapređenje spolne jednakosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragana Čovića kazao je na sastanku globalnih čelnika o temi jednakosti spolova i jačanju uloge žena "Opredijeljenost za akciju u New York kako smo se prije dvadeset godina obvezali na akcijski plan i pokrenuli stvari kako bi se unaprijedilo, poboljšalo ili u potpunosti eliminisalo 12 ključnih, tada identificiranih, problema i kako bismo osnažili 50 posto naše populacije.

"Zakasnili smo s konačnim ishodom te konferencije, ali ipak ostaje historijski trenutak i pokretačka sila iza naših združenih napora za postizanje napretka u ostvarivanju jednakosti žena, kao pitanja ljudskih prava i održivog, pravednog i razvijenog svijeta", rekao je Čović.

Čović je dodao da je od iznimne važnosti ne samo kritički preispitati naša stajališta, nego i što je još važnije, obnoviti i osnažiti naše aktualne napore u praksi.

"Za Bosnu i Hercegovinu spolna jednakost i osnaživanje žena ostaju prioritet na državnoj i međunarodnoj razini. Mi kao društvo ulažemo napore kako bismo pomirili posljedice naše nesretne prošlosti sa zahtjevima budućnosti. Naša stalna posvećenost unapređenju položaja žena je način da zaliječimo naše društvo, popravimo što je slomljeno, ojačamo stup obitelji, te osiguramo njezin daljnji razvitak", kazao je Čović.

On je istakao da BiH to vidi kao njenu obavezu, ali i ulaganje u budućnost naše djece, za jače, pravednije i poštovanije društvo.

"Stvorili smo prilično čvrst pravni i institucionalni okvir za unapređenje spolne jednakosti, zahtijevajući od države afirmativne mjere usmjerene ka postizanju ravnopravnosti spolova", zaključio je Čović.