BiH
49

Čović: Optužnice protiv oficira HVO-a su selektivne i politički diktirane

Klix.ba
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović gostovao je u Dnevniku Hrvatske radio-televizije (HRT) nakon današnjih sastanaka te govorio o aktuelnim temama.

Nakon sastanaka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, pedsjednikom Sabora Božom Petrovom te premijerom Andrejem Plenkovićem i učešća na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, gdje je izvijestio o situaciji u BiH i Orašju, Čović je kazao da mu je žao što je ključna tema bilo hapšenje pripadnika HVO-a.

Kazao je da su hapšenja, prema njegovom mišljenju, izvršena bez pravno valjanog povoda i da su ona otvorila mnoštvo pitanja u obje zemlje o implikacijama tog čina.

Rekao je da je još od 2000. postojala ideja da Hrvati kao politički narod nestanu u BiH i da se intenzivno promovisala želja da se osnuje što više političkih stranaka kako bi se razgradilo političko djelovanje.

"Došli smo do 22, 23 stranke s hrvatskim predznakom. No, ideja da nestanemo nije ostvarena i zato je ovo novo iskušenje za nas", rekao je Čović na HRT-u.

O uhapšenim pripadnicima HVO-a je rekao da su se redovno odazivali otkako je istraga 2009. počela, a prijave su dignute 2011. godine.

"Čudno je i da su hapšenja uslijedila dva dana nakon posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, istaknuo je Čović.

Naši su časnici bez pravno valjanog povoda u pritvoru. Trebamo nastaviti suradnju i time nastaviti poruku svima koji ovime špekuliraju. Ne treba praviti lažni pritisak na institucije BiH, što neki pokušavaju prikazati, naglasio je.

Kazao je da su ove optužnice "selektivne i politički diktirane".

"One nisu prve, imali smo na stotine ovakvih... i drago mi je da su najzad došle u medije", rekao je.

Dodao je da smatra kako je riječ o političkoj poruci koja je trebala uroditi višestruko negativnim odnosom Hrvatske prema BiH.

"Trebalo je srušiti odnose Hrvata i Srba, Hrvata i Bošnjaka, i time zaustaviti BiH na putu prema Evropi. No uvjeren sam da to nikome neće uspjeti", dodao je naglasivši kako su Hrvati su predvodioci puta BiH u EU. "Pitanje je želimo li svi mi u BiH zaista evropski put - to će moje kolege imati prilike pokazati u predstojećim mjesecima. Otkad smo predali zahtjev imali smo dosta prepreka".

Prema njegovom mišljenju, ovaj slučaj u Orašju pokazuje koliko je hrvatski narod neravnopravan.

"Onaj ko razmišlja o BiH bez Hrvata, želi uništiti BiH. Rekao je i da se u BiH isprepleću interesi velikih sila - nema danas te institucije koja nema svoj utjecaj u BiH. Današnja pozicija Hrvata u BiH je katastrofalna", zaključio je Čović u gostovanju u HRT-u.