Sastanak u srijedu u Mostaru
0

Čović: Očekujem da nađemo rješenje za presudu "Sejdić i Finci"

SRNA
Lider HDZ BiH Dragan Čović izrazio je danas uvjerenje da će lideri šest najjačih političkih stranaka na sastanku koji će prekosutra biti održan u Mostaru naći zajedničko rješenje za provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazbru u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Više puta sam rekao da predstavnicima Hrvata u šestorki odgovara pristup direktnog i indirektnog izbora, pa čak i asimetričnog rješenja, jer smatram da ni ono nije problem", rekao je Srni Čović, koji je i domaćin predstojećeg skupa šest lidera u Mostaru.

On je naglasio da je sastanak u Mostaru prilika da se postigne dogovor ili "dovoljno jasno utvrde principi da bi se moglo smatrati da je postignut dogovor" koji bi bio realizovan kroz parlamentarne procedure do kraja drugog kvartala i prije odlaska u Brisel 27. juna na sastanak o provođenju presude "Sejdić i Finci". 

Čović je rekao da tokom sastanka u Mostaru neće biti riječi o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, jer će se šestorka baviti problemima funkcionisanja izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti na nivou BiH. 

"U Mostaru je prva tačka dnevnog reda presuda Suda u Strasbourgu, a druga je realizacija zaključaka sastanka iz Banje Luke", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je, međutim, napomenuo da bi se rekonstrukcija Vlade FBiH morala završiti odmah, jer će to pitanje izazvati probleme na svim nivoima vlasti. 

"Nezamislivo je da tolerišemo da neustavna i nelegitimna vlast koja se zasniva na rješenjima OHR dalje radi svoj posao. Dalje ćemo imati probleme zbog podjele nadležnosti na kantonalnom, entitskom i u Vijeću ministara BiH", dodao je lider HDZ BiH.
Čović je istakao da se rekonstrukcija Vlade FBiH mora provesti što prije jer su raspisani lokalni izbori.