BiH
83

Čović o SSP-u: Ispunit ćemo zahtjeve EU, ali ćemo zaštititi i domaće proizvođače

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Bh. politički lideri definitivno su optimistični kada je riječ o evropskom putu BiH, odnosno podnošenju aplikacije za članstvo u EU, što je potvrdio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na konferenciji za medije koja je održana nakon sjednice Predsjedništva.

BiH će u ponedjeljak, 15. februara, definitivno predati aplikaciju za članstvo u EU, a politički lideri najavili su kako će aplikacija definitivno biti kredibilna. Jedan od najvažnijih preduslova, usvajanje mehanizma koordinacije, usvojilo je Vijeće ministara BiH, gdje su dogovoreni principi i načini nastupanja institucija u BiH u procesima pregovora sa EU.

Važan segment je i prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zbog otvaranja BiH evropskom tržištu najviše ugrožava bh. poljoprivrednike, koji se neće moći nositi s robom iz zemalja EU.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Uvjeren sam da mi možemo prihvatiti standarde koje su institucije EU pred nas postavile, ali isto tako i zaštititi domaće proizvođače. Ja mislim da se to može uraditi, jer od svih pitanja koja su otvorena, samo dva su sporna, a to su meso i mesne prerađevine i mlijeko i mliječne prerađevine", istakao je Dragan Čović.

On je naglasio da će 15. februara, kada bude predavao aplikaciju za članstvo u EU, tražiti da se BiH omoguće jednak status i uslovi u pregovaračkom procesu kakve su imale i druge zemlje članice EU.

"Mi ćemo uskladiti ovaj sporazum sa EU, ali ne treba zaboraviti da mi sami moramo popraviti dosta toga u BiH. Nas niko nije sprečavao da dosta ranije donesemo mehanizme zaštite domaće proizvodnje i da ne gubimo novac iz evropskih fondova koji smo mogli dobiti. Ipak, ja sam uvjeren da do kraja možemo zaštititi domaću proizvodnju", zaključio je Čović.