BiH
0

Čović o pregovorima: Kad pričamo između sebe sve je uredu

FENA
Milorad Dodik i Dragan Čović
Milorad Dodik i Dragan Čović
"Siguran sam da će sutra biti održan jedan kvalitetan sastanak koji će dati priliku da se dogovorimo o svim zakonima koji su preduvjet za evroatlantski paket BiH i naravno, trebamo dogovoriti imamo li kapaciteta, u okviru ovih šest političkih stranaka, da prevladamo razlike i uspostavimo Vijeće ministara BiH kako bismo mogli raditi normalno u narednim godinama", rekao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uoči sutrašnjeg sastanka političkih lidera u Sarajevu.

Dodao je da je "umjereni optimist" i da se nada da će taj optimizam biti ohrabren i od onih koji su "stvorili ambijent u kojem se BiH može urediti bez hrvatskog naroda i uspostaviti bilo kakva vlast u BiH".

"Uvjeren sam da je BiH nemoguća bez hrvatskog naroda kao jednakopravnog i konstitutivnog i svi oni koji to još nisu razumjeli morat će shvatiti što prije. To će nam olakšati put i ka EU i ka NATO-u i normalno funkcioniranje kao pravne države. Danas sve to nismo", dodao je.

Optimizam opravdava činjenicom da ovih šest stranaka sjeda za isti sto prvi put u proteklih 11 mjeseci.

"To je za mene ključna promjena, ovaj serijal sastanaka. Vidjet ćemo sutra u Sarajevu da li je on realan", rekao je Čović.

Kada su u pitanju sporni zakoni (popis stanovništva, vojna imovina, državna pomoć), Čović smatra da, bar retorički, nema velikih razlika u stavovima političkih lidera.

"Mada, sve smo mi to imali i potpisano u Prudskom paketu i ne vidim nijednog razloga zašto to sada ne bismo usaglasili. Kada pričamo između sebe sve je ok, a vidjet ćemo kada stavimo na papir da li će nekome negdje zasmetati neki zarez", izjavio je.

O pitanju Vijeća ministara, pojasnio je Čović, razlike su ostale i to značajne.

"Preduvjet za razgovor o Vijeću ministara, bar što se mene tiče, bilo je rješavanje pitanja vlade u Mostaru i središnjoj Bosni. Vlada u Mostaru je dogovorena, a Lagumdžija i ja smo, moram biti iskren, dogovorili sve detalje o uspostavljanju vlasti u srednoj Bosni, iako se još igraju neke igre. Vidjet ćemo u naredna dva-tri dana šta će se dogoditi s vlasti u srednjoj Bosni", rekao je Čović.